Koken
Tweede kookles van het werkjaar (19 november 2021)
Verzorgd door Johan Tielemans
Empanadas
Ingrediënten
Voor 16 personen- 400 g gehakt
- 2 vellen pizzadeeg
- 75 g ontpitten olijven
- 1/2 ui
- 1 ei
- 1 teentje look
- olijfolie
- kruiden zoals er zijn: koriander
- bieslook
- tijm
- pezo
Bereidingswijze
Snipper de ui en knoflook fijn. Verhit olijfolie en stoof de ui en look glazig. Voeg het gehakt en tijm toe. Roerbak ongeveer 5 min. en laat afkoelen. Voeg de olijven koriander en bieslook toe.Snij het deeg in 16 punten. Leg telkens op 1 cm van de bolle rand 1 à 2 eetlepel gehaktvulling. Vouw de zijkanten naar binnen dicht. Rol vanaf de bolle rand naar de punt dicht net zoals een croissant. Druk de randen goed aan.
Klop het ei los, kruid met pezo en strijk er de flapjes mee in. Schuif nadien 20 min. in een op 200°C voorverwarmende oven tot de empanadas goudbruin zijn.
Lepeltje met eend en mango
Ingrediënten
Voor 18 personen- 90 g gerookte eenden filet
- 1 grote mango
- 1 potje bieslook
- zwarte peper.
Bereidingswijze
Schil de mango en verwijder de pit. Snij het vruchtvlees in dunne stukken van 2 à 3 cm, zodat u ongeveer 18 stukjes bekomt.Verdeel de stukjes mango en reepjes eenden filet over de lepeltjes. Werk af met enkele sprietjes bieslook en zwarte peper.
Knolseldersoep met Champignons en croutons
Ingrediënten
- 1 knolselder
- 2 prei wit
- 2 aardappelen
- 3 grote uien
- 300 g kastanjechampignons
- 2 liter gevogelte bouillon
- 3 takjes tijm
- 6 witte boterhammen
- Boter en olijfolie
Bereidingswijze
Schil de knolselder en aardappel en snij in grove stukken. Snipper de ui fijn en snij het prei wit grof. Stoof de groenten even aan. Giet de bouillon erbij en laat op een zacht vuur 20 minuten garen.Reinig de champignons en snij in plakjes. Bak de champignons in olie en kruid af met pezo. Nadien laat je deze uitlekken op een keukenpapier.
Snij het brood in miniblokjes en bak ze krokant, kruid af met pezo.
Mix de soep en kruid af.
Verdeel de soep in diepe borden en werk af met de gebakken champignons, croutons & takjes bieslook.
Fazantfilet op een herfstbedje & aardappelsoufflé
Ingrediënten
- 800 g fazanten filets
- 500 g Forestière groenten
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 1 Postel bier
- 1 dl room
Bereidingswijze
Snij de sjalotten en de knoflook fijn. Verhit de pan en bak beide glazig. Voeg er de gekookte broccoliroosjes aan toe en laat gedurende 10 à 15 min. garen op een matig vuurtje en kruid af.Smelt boter in een pan en bak de filets ongeveer 2 min. aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Kruid het vlees en hou het even warm.
Saus: schraap de braadresten los en bak de sjalotten glazig en giet er het Postel bier over. Laat 2 minuten in koken op een hevig vuur. Voeg er de room aan toe en laat terug 1 à 2 minuten inkoken, kruid naar smaak.
Aardappelsoufflé: Vet een bakvorm in met boter. Meng de puree met het ei en de room en kruid af met pezo.
Bak de soufflé gaar in een oven op 190°C - ongeveer 25 minuten.
Kaneelwafels met appel & ijs
Ingrediënten
Voor 8 personen- 1 kg bloem
- 40 g bakpoeder
- 600 g griessuiker
- 8 eieren
- 4 zakjes vanillesuiker
- 800 g Solo patisserie boter
- 4 appels
- 20 g kaneel
- 500 ml room (40%)
- 4 eetlepels honing
- Vanille-ijs
- wafelijzer
Bereidingswijze
Meng de bloem met een snuifje zout, het bakpoeder, griessuiker en de vanillesuiker.Smelt de boter in een andere kom, liefst au bain-marie en klop er één voor één de eieren in los.
Schil de appels en snij ze in zeer kleine blokjes. Verhit boter in een antikleef pan en bak de appels gaar. Kruid met kaneel.
Meng de bloem, het margarinemengsel en de gebakken appels. Roer stevig om en laat het 1 uur rusten in de koelkast. Bak er vervolgens in een wafelijzer goudbruine wafeltjes van.
Klop de room samen met (veel) honing tot slagroom.
Serveer de wafels met de room en een bolletje vanille-ijs.
Tip: Leg een vork op het bord en bestrooi rijkelijk met kaneel. Haal je vork weg en zie de afdruk ervan in de kaneel.
Succes en smakelijk!