KWB Gooik & Strijland René Demarie en Francine  

Koken

Tweede kookles van het werkjaar (16 november 2012)
Verzorgd door Stefaan Detandt

Bruschetta

IngrediŽnten

Voor 16 personen
  • 1 baguette in sneetjes
  • 5 vleestomaten in stukjes (zonder pitten)
  • 1/2 bosje verse basilicum, fijngesneden
  • 1/2 rode ui fijngesnipperd
  • peper
  • knoflook

Bereidingswijze

oven voorverwarmen op 200°C
tomaat, basilicum en rode ui goed mengen en op smaak brengen met peper
brood op bakplaat verdelen en 5 min krokant roosteren
uit de oven halen en laten afkoelen
de bovenkant met knoflook inwrijven
beleggen met mengsel van groenten

Terug naar menu

Kaas met komkommer

IngrediŽnten

  • 250 gr verse kaas (geitenkaas, ricotta)
  • 1 komkommer
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • tijm

Bereidingswijze

snij de kaas in een halve cm dikke plakken
komkommer in schijfjes snijden en 15 minuten laten marineren in citroenvinaigrette (= sap van citroen mengen met olijfolie)

op een prikker: komkommer + kaas
afwerken met tijm

Terug naar menu

Eiersalade met witlof

IngrediŽnten

Voor 6 personen
  • 5 eieren
  • 1 theelepel mosterd
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 0.5 theelepel verse dille
  • 1 witlof

Bereidingswijze

eieren hard koken en met vork fijnmaken
mosterd, mayonaise en dille erdoor roeren
olijven fijn snijden

witlofblaadje opvullen met mengsel
tussen het blaadje en het mengsel de fijngesneden olijven voegen

Terug naar menu

Pompoen paprika soep

IngrediŽnten

Voor 8 personen
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kg rode pompoen
  • 1 tomaat
  • thijm, laurier, pezo
  • 2l kippenbouillon
  • boter
  • room
  • peterselie

Bereidingswijze

ui, paprika en knoflook fijn snijden
pompoen en tomaat in blokjes

ui, paprika en knoflook glazeren in boter
pompoen, tomaat en bouillon bijvoegen
thijm en laurier erbij
alles aan de kook brengen en garen

thijm en laurier verwijderen
mixen en op smaak brengen met pezo

opdienen met peterselie en scheutje room

Terug naar menu

Sint jakobsnoten met ardense ham en prei

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 8 grote sint jacobsnoten
  • 4 preiwitten
  • 3 eetlepels mascarpone
  • 1 snede ardense ham
  • 0.5 dl droge witte wijn
  • boter
  • pezo
  • halvemaantjes in bladerdeeg

Bereidingswijze

ardense ham in kleine stukjes snijden
snij de preiwitten in fijne ringen
stoof de preiringen en kruid met pezo
voeg de wijn en de mascarpone toe en laat inkoken tot de prei lichtgebonden is

de pan van het vuur nemen en de stukjes ardense hesp toevoegen

sint jacobsnoten op hevig vuur kort bakken

halve maantjes een 4-tal minuten verwarmen in de oven

mengsel van prei en ham verdelen over de schelpen
in het midden 2 sint jacobs noten
garneren met de halve maantjes

Terug naar menu

Hindensteak met veenbessen, paddestoelen en knolselderpuree

IngrediŽnten

Voor 5 personen
  • 5 hindensteaks
  • 0.5 kg knolselder
  • 0.5 kg aardappelen
  • boter
  • 0.5 l volle melk
  • 10 cl room
  • 1 eierdooier
  • pezo
  • pakje veenbessen
  • laurier
  • paddestoelen (bospaddestoelen)
  • suiker
  • olijfolie

Bereidingswijze

Puree:
aardappelen en knolselder schillen en in stukken snijden
samen met de melk koken
laten uitlekken en de melk bewaren
mengsel tot puree prakken
toevoegen : 25 gr boter, eierdooier en de nodige hoeveelheid melk om een fijne puree te bekomen
kruiden

Veenbessen:
100 gr suiker smelten in 15 cl water
als de siroop kookt de gewassen veenbessen en een laurieblad toevoegen
15 min laten koken tot het een moes wordt

Paddenstoelen
versnijden en op hevig vuur in olijfolie aanbakken

hindensteak:
boter verhitten in pan en het vlees aan beide zijden aanbakken
op smaak brengen
pan blussen met room en laten inkoken

Terug naar menu

Cake

IngrediŽnten

  • 240 gr zelfrijzende bloem
  • 240 gr suiker
  • 240 gr boter
  • 4 eieren

Bereidingswijze

boter smelten
in een kom: eierdooiers + suiker + 2 EL warm water: met mixer kloppen
gesmolten boter erbij en goed ondermengen
bloem erbij en ondermengen
eiwit opkloppen en ook onderlepelen (niet kloppen)
bakvorm invetten met boter en dan met wat bloem bedekken

bakken in voorverwarmde oven op 180°C gedurende 35 á 40 min

Terug naar menu

Succes en smakelijk!

 

Laatste wijziging: 24/11/2012 - 23:21:09
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 1181 keer bekeken en 1142 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven