KWB Gooik & Strijland Een wandelingetje rond de vijver levert dit mooi beeld op.  

Koken

Kookles verzorgd door Stefaan Detandt
(13 okt 2006)

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Hapje - Scampitaart

Benodigdheden

Voor 16 personen
  • 25 middelgrote scampi’s
  • 4 tomaten
  • 1 kleine venkel
  • 100g feta
  • 125g mozzarella
  • 1 vel uitgerold bladerdeeg
  • 1 teentje knoflook
  • 2.5 eetl. olijfolie met basilicum
  • 8 olijven met look
  • 2 eetl. oregano
  • peper en zout

Voorbereiding

(1 à 2 u vooraf)
Snipper het teentje knoflook fijn, snij de tomaten in blokjes en snij de venkel in kleine stukjes.

Verhit 1 eetl. olijfolie met basilicum in een steelpan en stoof de knoflook glazig. Voeg de venkel en de tomaten toe en laat 15 à 20 min. sudderen zonder deksel. Verhoog de laatste min. het vuur, zodat het vocht verdampt. Kruid met peper en zout en zet koel weg.

Leg de scampi’s 2 min. in heet water en pel ze. Dep goed droog en verwijder het darmkanaal. Meng de scampi’s in een kom met 1 eetl. basilicumolie en 1 eetl. oregano. Zet koel weg.

Bereiding

Leg het vel bladerdeeg open op ovenplaat (het papier mag er onder blijven liggen) en doorprik enkele keren met een vork.

Verdeel er de scampi’s, de olijven en de venkelbereiding over, maar laat 2 cm vrij aan de rand.

Verkruimel de feta en snij de mozzarella in dunne schijfjes. Verdeel de kaas over de taart, strooi er 1 eetl. oregano over en besprenkel met 1/2 eetl. olijfolie met basilicum.

Schuif 20 à 25 min. in een op 225 °C voorververwarmde oven.

Terug naar menu

Visstukjes met ratatouille en komkommersoepje

Benodigdheden

Voor 16 personen
  • 1.6 kg vis (gemengd)
  • 4 komkommers
  • 4 sjalotten
  • 4 teentjes look
  • 8 stuks witloof
  • 2 courgettes
  • 1 aubergine
  • pijpuitjes
  • 3 pepers: rood en groen
  • pezo
  • 2.5dl room
  • olijfolie
  • bakboter
  • groentenring
  • eventueel voor versiering wat cifroenkruid en munt
  • <

Voorbereiding komkommersoepje

komkommer : schillen en in reepjes snijden (pitten mogen er bij)
sjalotten heel fijn snijden
sjalot sueren en dan komkommer er bij doen
lichtjes bevochtigen met wat water en room
mixen
doorzeven
kruiden pezo

Voorbereiding groentenratatouille

alle groenten heel fijn snijden
witloof in 2 snijden, harde kern verwijderen en in fijne reepjes snijden
pepers in 2 snijden, pitten verwijderen en dan in fijne blokjes snijden
courgette niet schillen, in 2 snijden , middelste gedeelte wegdoen en dan in fijne blokjes
aubergine : idem
sjalot in fijne snippers
pijpuitjes in fijne snippers
look in fijne snippers

Voorbereiding vis

vis in blokjes snijden

Afwerking

witloof aanbakken in een beetje olijfolie
alle andere groenten samenvoegen en kort bakken in wat olijfolie
witloof bij andere groenten voegen
pijpuitjes en look erbij
visblokjes krokant bakken in pan met boter en kruiden met pezo

Opdienen

diep bord
groentenring in midden van bord plaatsen en opvullen met de warme groentenratatouille
versiering: bovenop het boeketje wat citroenkruid en munt schikken
komkommersoepje er rond gieten stukjes vs er rond plaatsen

Terug naar menu

Parelhoenhutsepot

Benodigdheden

Voor 4 personen
  • 1 parelhoen
  • 1/2 savooikool
  • 1 raap
  • 2 wortelen
  • 2 aardappelen
  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 20 spruitjes
  • tijm
  • laurier
  • 4 sneden spek
  • klontje boter
  • 2 dl water
  • pezo

Bereiding

snijd het parelhoen in stukken
stukken in een klontje boter goudbruin bakken
kruiden met pezo
blus de pan met het water

snijd alle groenten grof
15’ stoven met een klontje boter op een zacht vuurtje in een ruime pot met deksel op

spek, tijm, laurier, stukken parelhoen en de verkregen braadjus toevoegen

30’ laten sudderen met deksel

Terug naar menu

Kruidenpannekoekjes met gerookte zalm en ricotta

Benodigdheden

Voor 4 personen
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 2 eieren
  • 3 dl melk
  • 2 fijngehakte lepels tuinkruiden naar keuze
  • 4 plakken gerookte zalm
  • 100g ricotta
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • beetje dille
  • een beetje rucolasla
  • vinaigrette van 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel balsamicoazijn

Bereiding

pannekoekenbeslag maken en de gehakte kruiden onder roeren
bak dunne pannekoekjes
beleg elke pannekoek met een beetje zalm en ricotta
rol de pannekoeken op en plaats ze gedurende 1 uur in de koelkast
snij de prei en de wortel in zeer fijne reepjes
vermeng deze met de sla, de dille en de vinaigrette
verdeel de groenten over de borden
snij de pannekoekjes in schuine stukken en verdeel ze over de groenten
garneer alles nog met enkele druppels vinaigrette

Terug naar menu

Laatste wijziging: 06/02/2012 - 22:21:46
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 2518 keer bekeken en 2395 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven