kwb gooik & strijland

Koken

Koken voor kids (26 maart 2011)

Bekijk van deze activiteit hier enkele fotokes.

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Caribbean Sunrise met hapjes

Caribbean Sunrise

IngrediŽnten

Bereidingswijze

Vul een cocktailglas met enkele ijsblokjes. Schenk het ananas- en sinaasappelsap in het glas. Roer om met een roerstaafje of lepel. Laat de grenadine druppelgewijs over de bolle kant van een lepel in het drankje lopen. Zo bekom je een mooi kleureffect.

Werk de cocktail naar wens af met een sinaasappelschijfje, een stuk ananas of banaan.

Minipizza's

IngrediŽnten (15 stuks)

Bereidingswijze

Laat de ansjovis uitlekken en snij in 2. Snij de mozzarella in plakjes en daarna in reepjes. Snij de geitenkaas in 10 schijfjes. Scheur het basilicum in reepjes.

Haal 15 individuele rondjes uit het deeg (bv. met glaasje) en leg op een ingeoliede bakplaat. Verdeel over elk stukje 1 koffielepel tomatensaus.

Beleg de helft van de minipizza's met de ansjovis, geraspte kaas, tijm en olijven. Kruid met pezo. Beleg de andere helft met de mozzarella, geitenkaas, verse basilicum en paprikapoeder.

Schuif 15 min. in een op 200°C voorverwarmde oven tot de pizza's goudbruin en knapperig zijn.

Croque-monsieur

IngrediŽnten (voor 12)

Bereidingswijze

Snij de sneden brood middendoor. Zorg dat de sneetjes in het croque apparaat passen. Verdeel de ingrediŽnten over de boterhammen. Dek telkens af met een boterham en besprenkel beide kanten lichtjes met olijfolie.

Bak de croques 3 ŗ 5 min in het croque apparaat of bak ze 4 ŗ 5 min. in een pan.

Wrap

IngrediŽnten (voor 4)

Bereidingswijze

Bak de wraps aan beide zijden lichtbruin in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. Werk de wrap af met sneetjes zalm, heilbot en een beetje sla. Rol de wrap op en zet vast met een prikkertje. Giet er een wolkje slasaus over.

Terug naar menu

Verrassingspasta

IngrediŽnten

Bereidingswijze

Bereid de pasta volgens de wijze omschreven op de verpakking. Maak een dressing van de zure room, gewone room, knoflook, paprikapoeder en breng op smaak met pezo.

Meng de dressing met de pasta, ui, olijven, tomaten, ham. Breng op smaak met pezo.

Serveer de pastasalade en garneer met tomaat, augurk en peterselie.

Terug naar menu

Kerrie-appel soep

IngrediŽnten

(voor 4 à 6 personen)

Bereidingswijze

Warm de pot kippenbouillon aangelengd met 3 potjes water op. Fruit de ui in een grote pan op rustig vuur zacht en glazig, voeg de gember toe en laat 5 minuten zachtjes meebakken.

Giet de verwarmde bouillon bij de ui en voeg de bovengenoemde kruiden, de blokjes aardappel en 1 in blokjes gesneden appel toe. 20 minuten zachtjes laten koken en dan het kaneelstokje en kruidnagels verwijderen. Pureer de soep met een staafmixer of wrijf door een zeef.

Voeg de kokosmelk toe en laat het geheel goed heet worden. Voeg naar smaak citroensap, zout en peper toe. Leg op ieder bord een klein bergje appelblokjes (van de andere appel) en schep er de hete soep overheen. Lekker met stukje brood.

Terug naar menu

Frietjes met balletjes in tomatensaus

IngrediŽnten

Bereidingswijze

Snipper de uien en bak ze in een beetje olijfolie. Voeg er het blik gepelde tomaten aan toe en maak ze fijn met een vork. Voeg 25 cl water toe, het bouillonblokje en de fijngesneden look.

Bereid het gehakt met het broodkruim van 2 sneden brood en 2 eierdooiers. Kruiden met peper en zout en goed mengen. Rol balletjes ter grootte van een knikker en hou de helft apart om deze even in de bloem te wikkelen de andere helft drop je rechtstreeks in de tomatensaus en laat alles een 20 minuten zachtjes koken.

Vuur niet te hoog, saus brandt gemakkelijk aan. Proeven en op smaak brengen met peper, zout en paprika. Smaakt de saus te fel door, voeg dan nog een beetje water toe.

Werkwijze Frieten:
Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en snij de plakjes tenslotte in frietstaafjes van 1 cm vierkant. Frietjes goed drogen in keukenpapier of een schone handdoek.

Verwarm het vet of de olie in de frietpan tot 160°C. Doe een handvol aardappelen in de pan: zeker niet te veel frietjes ineens want dan koelt het vet te snel af.

Enkele minuten laten bakken (4-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort aardappelen), regelmatig schudden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. Leg een stuk keukenpapier in een kom en laat de voorgebakken frieten erin uitzweten en afkoelen gedurende minstens een 1/2 uur.

Tenslotte het vet opwarmen tot 190°C en de friet nog enkele minuten bakken tot ze goudkleurig zijn. Op deze manier worden de frieten krokant aan de buitenkant en 'mals' aan de binnenkant, zoals het hoort!

Opdienen met een beetje zout en eventueel wat mayonnaise.

Terug naar menu

Appeltaart op grootmoeders wijze

IngrediŽnten

(Voor 4 personen)

Bereidingswijze

Boter tot room roeren met suiker, 4 eierdooiers bijvoegen. Bloem zeven en bijvoegen. Eiwit tot sneeuw kloppen en onderzetten. 4 appelen in schijfjes snijden.

Ongeveer 3/4 van het beslag in taartvorm zetten. Deel van de appelschijfjes verdelen over het beslag.

Resterend 1/4 van het beslag over de appelschijfjes strijken. Tot slot de resterende appelschijfjes over het beslag verdelen. Taart 1 uur in de oven op 180°C.

Na baktijd taart bestrooien met bloemsuiker.

Terug naar menu

Smakelijk eten!