KWB Gooik & Strijland  

Koken

Tweede kookles van het werkjaar (21 november 2014)
Verzorgd door Stefaan Detandt

Forelmousse met appel en rode biet

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 125 gr gerookte forelfilets
  • 2 EL zure room
  • 25 ml room (35%)
  • citroensap
  • pezo
  • 1/2 rode biet
  • 1/2 appel (granny smith)
  • dille (verse)

Bereidingswijze

Rode biet gaar koken
Doe de forel met de zure room en de slagroom in een mixbeker en mix fijn
Op smaak brengen met citroensap, pezo
Dille fijnhakken en er bij voegen
Wat takjes dille apart houden voor afwerking

Rode biet en appel in heel kleine stukjes snijden en mengen
Verdeel over borrelglaasjes
wat mengsel apart houden voor afwerking

Forelmousse in glaasjes doen

Laten opstijven in koelkast (1u)

Werk af, net voor het serveren, met extra blokjes rode biet en appel en een takje dille

Terug naar menu

Lepelhapje: appelmoes met bloedworst

IngrediŽnten

  • appels
  • kaneelpoeder
  • suiker
  • bloedworst

Bereidingswijze

Appels schillen, klokhuis verwijderen en in 4 snijden
Op vuur zetten met wat water en kaneelpoeder
Stooftijd: ongeveer 10 minuten
Als ze te lang gestoofd worden, dan worden ze bruin!

Bloedworst bakken

Leg op een lepeltje wat appelmoes en een stukje gebakken bloedworst

Kan koud of warm opgediend worden

Terug naar menu

Lepelhapje: mandarijn met cocktailsaus en garnalen

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • mandarijnen
  • grijze garnalen
  • voor de cocktailsaus
    • mayonaise
    • room
    • ketchup
    • cognac
    • cayennepeper
    • worchestersaus

Bereidingswijze

Cocktailsaus

Klop de room half op en meng met de mayonaise
Saus roze kleuren met ketchup
Op smaak brengen met cognac, cayennepeper en enkele druppels worchestersaus

Leg op de lepel een partje mandarijn
Overgiet met de cocktailsaus
Garneer met enkele grijze garnalen

Terug naar menu

Vichyssoise met sint-jakobsnoten en oesterzwammen

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 12 sint-jakobsnoten zonder koraal (diepvries)
  • 4 sneetjes parmaham
  • 250g oesterzwammen
  • 3 preiwitten
  • 5 takjes verse tijm
  • 4 kleine aardappelen
  • 2 sjalotten
  • 2 eetL boter
  • 1,5 dl melk
  • 1 L groentebouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)
  • 4 eetl. olijfolie
  • zwarte peper(molen)
  • zout

Bereidingswijze

Laat de sint-jakobsnoten oppervlakkig ontdooien en dep droog.
Schil de aardappelen en snij in blokjes.
Snij de preiwitten in ringen.
Rits de blaadjes van de takjes tijm.
Scheur de oesterzwammen in fijne reepjes.
Snij de sjalotten grof.
Verwarm de oven voor op 180°C

Leg de sneetjes parmaham op een bakplaat met bakpapier en zet 10 min. in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen. Breek in grove stukken.

Smelt intussen de boter in een kookpot en stoof de sjalotten enkele min. samen met de tijmblaadjes. Voeg de aardappelblokjes en prijringen toe en laat even stoven. Overgiet met de melk en de bouillon, en laat 25 min. afgedekt sudderen op een matig vuur.

Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de oesterzwammen gaar op een hoog vuur.

Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak de sint-jakobsnoten 2 a 3 min. aan elke kant goudbruin.

Mix de soep fijn. Kruid met zwarte peper en zout en voeg de gebakken oesterzwammen toe.

Afwerking
Leg 3 sint-jakobsnoten in elk bord soep en versier met de krokante stukjes ham.
Voeg eventueel een lepel lichte room toe aan elk bord om de soep nog wat smeuÔger te maken.

Terug naar menu

Reuzengarnalen met kreeftensaus

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 20 scampis
  • 1 ui
  • veldsla
  • pezo
  • 250 g paddestoelen
  • 1/2 blik kreeftensoep
  • 1 klein doosje tomatenpuree
  • 1/4 l room
  • olie
  • fijngehakte peterselie
  • maizena
  • italiaans brood

Bereidingswijze

paddestoelen in schijfjes snijden
scampi's bakken in olijfolie
ui fijnsnipperen en lichtjes stoven
paddestoelen erbij en even verder laten stoven
scampi's erbij
roer er de kreeftensoep en de tomatenpuree doorheen
zachtjes laten sudderen
room erbij en lichtjes binden met maizena

verdeel over de voorverwarmde borden
garneer met de fijngehakte peterselie en enkele blaadjes veldsla

dien op met brood

Terug naar menu

Tjaptjai speciaal

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 300 g mager varkensvlees
  • 100 g bamboescheuten
  • 300 g gepelde rauwe reuzengarnalen
  • 4 wortelen
  • 250 g champignons
  • 100 g sojascheuten
  • 1 prei
  • 4 lente-uitjes
  • 300 g broccoli
  • 3 cm gemberwortel
  • 400 g asperges (verse of uit blik)
  • 100 g erwtjes
  • 3 teentjes knoflook
  • zout
  • peper
  • komkommer
  • 6 eetl arachideolie
  • 2 dl kippenbouillon
  • 6 eetl sojasaus
  • maisbloem

Bereidingswijze

Kook de erwtjes en de asperges beetgaar in licht gezouten water. Snijd de champignons in plakjes, de bamboescheuten in fijne reepjes, de wortelen en de prei in blokjes, de uitjes in schuine ringen. Trek de broccoli in roosjes en snijd zoveel moge-
lijk de steeltjes weg. Snijd de gekookte asperges of de asperges uit blik in stukken van 4 cm. Verdeel het varkensvlees in fijne reepjes.

Verhit de olie in de wok. Voeg er de ui, het geperste knoflook en de gemberwortel aan toe. Roerbak gedurende 1 minuut. Voeg er de reepjes varkensvlees bij en bak alles aan. Neem het vlees uit de wok. Verhit weer olie in de wok en bak de reuzengarnalen aan. Neem die ook uit de wok. Doe weer olie in de wok en roerbak de wortelen gedurende 3 minuten met de bamboescheuten. Voeg na 3 minuten de sojascheuten toe en roerbak weer 3 minuten. Doe nogmaals alles uit de wok en verhit er weer olie in. Roerbak gedurende 1 minuut de prei in de wok en voeg er de roosjes broccoli bij. Roerbak dit 3 minuten. Na 3 minuten voeg je er de champignons bij en dan roerbak je nog eens 3 minuten.

Doe alles weer in de wok, d.w.z. het vlees, de reuzengarnalen, de geroerbakte groenten, de asperges en de erwten. Doe daarbij de sojasaus en de kippenbouillon. Breng alles op smaak met peper en zout. Laat alles al roerbaldzend doorwarmen en bind met maÔsbloem. Breng in een schotel over en versier met in fijne reepjes gesneden komkommer.

Rijst of noedels smaken het best bij dit recept.

Terug naar menu

Plattekaasroom met fruit

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 1 ei
  • 3 eetl suiker
  • 125 plattekaas
  • 125 ml slagroom
  • fruit naar keuze (kersen, abrikozen, appel, perziken)

Bereidingswijze

Scheid de dooier van het eiwit.
Meng de suiker met de eierdooier en de plattekaas tot een smeuÔge massa.
Klop de slagroom stijf en spatel hem onder het plattekaasmengsel.
Klop het eiwit tot sneeuw en spatel het er voorzichtig onder.
Snijd het fruit in stukjes, leg het op de bodem van een schaaltje en lepel er de plattekaasroom bovenop of meng de stukjes fruit door de plattekaasroom.
Serveer koel.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!

 

Laatste wijziging: 17/12/2014 - 22:39:24
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 1045 keer bekeken en 1018 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven