KWB Gooik & Strijland Terug in Leerbeek mogen de fakkels gedoofd worden. ... En dan terug op weg naar Leerbeek.  

Koken

Koken voor kids - Cucina per i bambini (25 april 2015)
Verzorgd door Goedele Brijnaert

Tonic Fruit Splash (Alcoholvrij)

IngrediŽnten

  • 1/3 tonic
  • 1/3 appel-cranberrysap
  • 1/3 sinaasappelsap

Bereidingswijze

Vul een cocktailglas voor 1/3 met appel-cranberrysap en voor 1/3 met sinaasappelsap. Vul aan met goed gekoelde tonic.

Terug naar menu

Bruschetta

IngrediŽnten

  • 1/2 stokbrood
  • 160 gram roomkaas natuur
  • 70 gram bruschettabeleg
  • groene olijven
  • 8 kerstomaatjes
  • 16 blaadjes rucola
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • snuifje peper
  • grof zeezout.

Bereidingswijze

Snijd het stokbrood in sneetjes van 1 cm dik. Besprenkel met wat olijfolie en leg de stukjes stokbrood even op de grill. Pel het teentje knoflook, halveer en wrijf de gegrilde bruschetta's ermee in. Besmeer daarna met de roomkaas.

Spoel de tomaatjes en halveer ze. Leg een half tomaatje op elke bruschetta en werk af met een lepeltje tapenade van groene olijven en een blaadje rucola. Kruid af met peper en zout.

Terug naar menu

Gnocchi met tomatensaus

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 bol mozzarella
  • 500 gram gnocchi
  • 100 gram oude kaas (belegen)
  • 1 ui
  • 4 eetlepels verse basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel suiker

Bereidingswijze

Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de uisnippers goudbruin. Voeg de tomaten blokjes toe, breng het geheel aan de kook en voeg de suiker, zout en peper naar smaak toe. Laat de tomatensaus op laag vuur nog een tijdje pruttelen.

Kook de gnocchi volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de mozzarella in kleine stukjes en laat ze in de tomatensaus smelten. Rasp het stukje kaas grof.
Roer de helft van de basilicum door de tomatensaus, verdeel de gnocchi over vier borden, schep de tomatensaus erop en strooi de geraspte kaas en de rest van de basilicum erover.

Terug naar menu

Pizzaman

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • Halve rode paprika
  • 300 gram maÔskorrels
  • 2 pakken pizza duo margaritha
  • 8 plakjes salami
  • 8 groene olijven (zonder pit)
  • 8 bolletjes mini-mozzarella

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 200°C. Paprika's wassen en in reepjes snijden.

Maïskorrels laten uitlekken in vergiet. Pizza's aan bovenrand beleggen met maïskorrels als "haren", van plakjes salami en olijven "ogen" maken, met reepjes paprika "mond en neus" maken en van mozzarella "wangen". Pizza op ovenrooster in ca. 12 à 15 min. in de de oven gaar en bruin bakken.

Terug naar menu

Penne al forno met gehaktballen en mozzarella

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • De balletjes:
      1 grote ui
    • 2 takjes verse rozemarijn
    • 2 takjes verse oregano
    • 800 g gemengd gehakt (kalfs-varken)
    • 1 ei
    • 1 blaadje verse salie
    • 4 eetlepels paneermeel
    • olijfolie
    • 1 klontje boter
    • zout en peper
  • De saus:
    • 1 grote ui
    • 2 sneetjes gezouten spek
    • 1 bakje kerstomaten
    • 800 g tomatenvlees of passata (blik of brik)
    • 1 teentje look
    • 1 koffielepel sambal
    • 2 takjes verse rozemarijn
    • 2 takjes verse oregano
    • rode wijn
  • De penne:
    • 400g penne
  • De afwerking:
    • 2 bolletjes mozzarella (buffelmozarella )
    • 1 bussel basilicum

Bereidingswijze

Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en van de takjes oregano, en neem een blaadje salie. Hak deze verse kruiden heel fijn.
Stoof de versnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meegaren.
Doe het gehakt in een ruime mengschotel en voeg het ei, het paneermeel, de versnipperde kruiden en de gestoofde snippers ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met voldoende peper van de molen en zout.
Rol forse balletjes van het gehakt (zo'n 4 centimeter)
Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan. Kies voor een ruime pan, zodat je alle balletjes in ťťn keer kan aanbakken.
Bak de gehaktballen zodat ze een smakelijk goudbruin korstje krijgen. Later zullen de balletjes verder garen in de saus.

De saus:
Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en stoof deze aan op een matig vuur.
Voeg er geplette knoflook aan toe, een lepeltje pittige sambal en het gezouten spek dat je in fijne stukjes hebt gesneden. Laat alles even verder stoven.
Na een paar minuutjes blus je dit mengsel met een bodempje rode wijn. Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomaten pulp aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. laat alles zo'n kwartiertje verder pruttelen op een matig vuur.
Snij de kleine kerstomaten in halfles en voeg ze toe aan de pruttelende saus.

Kook de penne beetgaar in gezouten water, zoals aangegeven op de verpakking.

De afwerking:
Neem een ruime ovenschotel en stort er de penne in.
Giet daarover de saus met gehaktballetjes. Vis er de takjes kruiden uit. Zet alvast de oven grill op.
Snij de bolletjes buffelmozzarelta in dikke sneetjes en verdeel ze royaal over de schotel.
Schuif de schotel onder de hete grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.
Werk de schotel af met enkele blaadjes verse basilicum.

Terug naar menu

Pesto

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • Half teentje knoflook
  • Basilicum
  • Pijnboompitten
  • Olijfolie, zeezout en zwarte peper
  • Parmezaanse kaas (blok)

Bereidingswijze

Stamp de knoflook met een snufje zout en de basilicumblaadjes in een vijzel door elkaar. Doe de pijnboompitten erbij en stamp opnieuw. Schep het mengsel in een kom en doe de helft van de kaas erbij. Roer rustig door en giet de onjfolie erbij. Leng aan met kaas tot het smeuiig is. Eventueel een beetje citroensap toevoegen (kwestie van smaak).

Terug naar menu

Succes en smakelijk!

 

Laatste wijziging: 27/04/2015 - 22:06:45
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 649 keer bekeken en 637 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven