KWB Gooik & Strijland  

Koken

Kookles verzorgd door Stefaan Detandt
(14 okt 2005)

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Preisoep met brie

Benodigdheden

Voor 4 personen
  • 500 gr preiringen
  • 1 ui
  • 1 l kippenbouillon (2 blokjes>
  • 150 gr brie
  • 1 EL boter
  • eventueel spekjes voor de afwerking
  • melk

Bereiding

1 L water opwarmen en kippenblokjes toevoegen
roeren tot ze gesmolten zijn.

ui grof snijden
smelt 1 EL boter en ui al roerend even laten stoven

preiringen toevoegen en al roerend even stoven

hete kippenbouillon toevoegen

afdekken en 20'laten doorkoken

snij de kaas in stukken
als de korst mooi wit is moet ze niet verwijderd worden
5 min. laten meekoken

soep fijn mixen en kruiden met peper

Afwerking

enkele preiringen heel fijn snijden en 1 a 2 min. laten stoven in boter
bij de soep voegen juist voor ze opgediend wordt

spekjes bakken en voor opdienen toevoegen

eventueel ook nog wat melk toevoegen als de soep te dik is

Terug naar menu

Salade van witloof, appelen en pensen

Benodigdheden

Voor 6 personen
  • 1 zwarte en 1 witte pens
  • 50 gr boter
  • 3 EL ciderazijn
  • 6 EL archideolie
  • 3 jonagoldappelen
  • 6 kropjes witloof
  • sap van 1 citroeni
  • 2 bosjes veldsla
  • pezo

Bereiding

pensen pellen
in schijfjes van 1/2 cm snijden
aan weerskanten braden

vinaigrette : klop de olie, azijn en pezo
appelen wassen, uithollen en in heel fijne schijfjes snijden
witloof fijn snijden en overgieten met citroensap

Afwerking

veldsla en witloof op bord schikken
schijfjes appel in het midden
daar rond, afwisselend en mekaar overlappend de schijfjes witte en zwarte pens
alles overgieten met de vinaigrette
versieren met plukjes kervel
lauw opdienen

Terug naar menu

Stoofpotje van roodbaars

Benodigdheden

Voor 4 personen
  • 600 gr roodbaars
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 1 courgette
  • tijm en laurier
  • 4 soeplepels gehakte bieslook
  • 2 di wille wijn
  • 2 dl visfumet
  • 2 dl slagroom
  • 1 soeplepel opgeklopte slagroom
  • 1 soeplepel gehakte sjalot
  • pezo

Bereiding

wortel in dunne balkjes snijden
prei in ringen
courgette in blokjes van 1 cm op 1 cm
vis snijden in blokjes van 3 cm op 3 cm

witte wijn, visfumet, tijm en sjalot inkoken

room toevoegen aan ingekookte massa
pezo toevoegen
5 min. laten doorkoken

vis + bieslook toevoegen
4 min. laten garen

opdienen in diep bord met brood

Terug naar menu

Plattekaasroom met vruchten

Benodigdheden

Voor 4 personen
  • 150 gr suiker
  • 0,5 kg magere platte kaas
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 1 banaan
  • 1 kiwi
  • druiven
  • in het seizoen kan men aardbeien kiezen ipv het vorige fruit

Bereiding

banaan en kiwi in stukjes snijden
druiven ontpitten en in 4 snijden
gesneden vruchten in kom doen
klop de platte kaas luchtig met de dooiers en de suiker
klop het eiwit tot sneeuw en hef het onder de kaas

meng dit mengsel met de vruchten

opdienen in afzonderlijke porties

Laatste wijziging: 06/02/2012 - 22:21:44
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 2750 keer bekeken en 2660 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven