kwb gooik & strijland

Koken

Koken voor kids (25 maa 2006)

De foto's...

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Aperitief met hapjes

Benodigdheden gevulde cocktailworstjes

Bereiding gevulde cocktailworstjes

Laat de worstjes uitlekken. Snijd ze in de lengte doormidden. Besmeer de binnenkant met wat mosterd.

Leg tussen de 2 helften een reepje kaas. Omwikkel het worstje, zowel in de lengte als in de breedte, met een plakje ontbijtspek. Steek het met een cocktailprikker vast.

Smelt de boter en bak hierin de worstjes tot het spek knapperig wordt en de kaas is gesmolten.

Benodigdheden maxi groentelolly's

Bereiding maxi groentelolly's

Was eerst alle groenten en snijd de groenten in blokjes.
Prik de blokjes groenten op een satéstokje. Prik daarna de lolly's op je plaat piepschuim zodat ze mooi rechtop blijven staan.

Benodigdheden dipsausje

Bereiding dipsausje

Doe de kop mayonaise en de kop yoghurt in een grote kom. Meng de mayonaise en de yoghurt goed door elkaar. Breng het sausje op smaak met 2 eetlepels kappertjes en 2 eetlepels fijngehakte peterselie.

Terug naar menu

Gevulde eieren

Benodigdheden

Bereiding

Leg de eieren voorzichtig in een steelpan, giet er zoveel water bij dat ze net onder staan. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat de eieren 7 minuten zachtjes koken.

Knip de peterselie en de bieslook fijn. Leg de gekookte eieren in koud water om af te koelen, tik met een lepel rondom barstjes in. Leg de eieren terug in het koude water. Pel de eieren, begin bij de punt van het ei. Snijd de gepelde eieren voorzichtig in de lengte doormidden. Schep er met een theelepel de eierdooiers uit. Doe, 20 gram boter op kamertemperatuur, de dooiers en de mayonaise in een diep bord.

Plet met een vork het geheel tot het een crème is, roer de peterselie en bieslook er ook door. Vorm er met behulp van 2 theelepels 8 gelijke balletjes van. Schuif de balletjes met een theelepel in de holletjes van de acht halve eieren.

Was de sla bladen en leg ze op een schaal, leg tussen de sla bladen de eieren, je kunt als je het leuk vindt er een gezichtje op maken, gebruik voor de mond stukje tomaat en voor de ogen en neus kappertjes, voor het haar wat peterselie.

Terug naar menu

KWB Soep

Benodigdheden

Bereiding

Pel de ui en snipper ze heel fijn. Verhit de boter in een (soep)pan, boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten heel zachtjes.

Voeg de bouillon en het kruidenbuiltje toe, breng de soep aan de kook en laat haar 10 minuten zachtjes koken.

Maak de prei schoon, was hem en snijd hem in heel dunne ringetjes. Voeg de prei aan de soep toe en laat ze gedurende 5 minuten zachtjes meekoken.

Mix de soep en doe er de doos lettertjes bij, laat nog ongeveer 4 minuten koken zodat de lettertjes gaar zijn.

Terug naar menu

Trio van aardappelpuree met worst

Benodigdheden

Bereiding

Doe de gekookte aardappelen in een roerzeef en zet deze op de pan, draai er puree van. Roer er boter doorheen en voeg al roerend scheutje voor scheutje zoveel melk aan toe tot een het luchtige stevige puree is geworden. De aardappelen mogen vooral niet te nat zijn. Kruiden met peper en zout en eventueel nootmuskaat.

Terug naar menu

Duo van chocolademousse met aarbeiden coulis

Benodigdheden bruine chocolademousse

Bereiding bruinde chocolademousse

Doe de verbrijzelde chocolade in een kom, vul het steelpannetje ongeveer halfvol met water en breng het aan de kook.

Zet de kom met de chocolade in het hete water, als de chocolade gesmolten is neem je de pan van het vuur. Bij de eieren: het wit van het geel scheiden en het eiwit goed met de poedersuiker stijf kloppen.

Klop ook het eigeel een beetje op en voeg het aan de gesmolten chocolade toe. Roer dan heel voorzichtig het geklopte eiwit bij de chocolade. Doe het chocoladeschuim in de schaaltjes en laat staan op een koele plaats.

Benodigdheden witte chocolademousse

Bereiding witte chocolademousse

Doe de witte chocolade met de melk in een pan en plaats deze in een grotere pan warm water (au bain-marie). Laat op een zacht vuur al roerend smelten.

Klop de goed gekoelde slagroom tot hij bijna helemaal stijf is. Neem er 2 lepels af en roer door de gesmolten chocolade. Zet dit 5 à 10 min. in de koelkast. Roer dan de overgebleven slagroom voorzichtig door de wat afgekoelde chocolade.

Klop het eiwit tot zeer stevige sneeuw. Schep het eiwit door de chocolade: licht met een spatel de chocolade van onder naar boven op.

Benodigdheden aardbeiencoulis

Bereiding aardbeiencoulis

Los de suiker in het water op en kook totdat je een suikersiroopje verkrijgt. Pureer de vruchten en doe de verkregen puree door een zift. Meng de puree met het suikersiroopje en het citroensap. Laat afkoelen.

Terug naar menu

Smakelijk eten!!