KWB Gooik & Strijland  

Koken

Kookles 5 (28 apr 2006) - KWB mannen nodigen uit...

De laatste kookles van het werkjaar. En er was ook bezoek: de echtgenotes kwamen mee genieten van de kunstjes van de mannen.

Kookles verzorgd door Stefaan Detandt en Karin Valckenier.

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Hapjes

a. Preitaart met Morbier

Benodigdheden

Voor 10 personen.
200 gr preiwit, 1 pak kruimeldeeg, 300 g morbier kaas, 4 eieren, 30 cl room, salie, peper en zout, muskaatnoot

Werkwijze

Prei in ringen snijden en 15 min laten stoven, laten uitlekken en vocht uitdrukken, prei koud laten worden, taartvorm invetten en bedekken met kruimeldeeg, bodem doorprikken met een vork, verdeel prei over de taart, kruiden met peper, kaas in stukjes op prei leggen, eieren opkloppen met room, salie muskaatnoot en peper en over het prei-kaasmengsel gieten, 30 min laten bakken op 2l0ºC, in rechthoekjes snijden. Kan warm en koud opgediend worden.
b. Bocconcinitotnatenspiesies:

Benodigdheden

Voor 20 stuks.
20 ovolini of 5 bocconcini (mozzarellakaas), 2 el olijfolie, peterselie, bieslook, kerstomaatjes, basilicumblaadjes, 1/2 theelp zout, 1/2 theelp peper, coctailprikkers

Werkwijze

Doe de mozzarellakaas samen met de olie, peterselie, bieslook, zout, peper in een kom, minimaal 1 uur in de koelkast zetten, snij de kerstomaatjes in 2 en steek 1 helft op de coctailprikken gevolgd door basilicumblaadje, mozzarella, basilicumblaadje en kerstomaatje.
c. Taartjes met gemarineerde forel en komkommer

Benodigdheden

Voor 20 stuks
300 gr forelfilets, 60 ml citroensap, 2 el olijfolie, 1/2 kleine komkommer, 2 bosuitjes, kervel, dille, 20 kleine spinazieblaadjes vers, 20 aperitiefkorstjes of toastjes.

Werkwijze

Citroensap en olie in kom gieten, visreepjes inleggen, 20 min laten marineren, voeg fijngesneden, komkommer, bosui, dille en kervel toe en breng op smaak met peper en zout. Leg het spinazieblaadje op het toastje, voeg een kleine portie vulling toe.
d. Kruidige mosseltaartjes

Benodigdheden

Voor 24 stuks
2 kg mosselen, 90 g boter, 2 teentjes knoflook, 2 etlps verse bieslook, 2 etlps peterselie, 24 sneetjes wit brood, 60 g boter, mosselgroenten, selder, ui.

Werkwijze

Kook de mosselen, klop de boter zacht, voeg knoflook, bieslook, peterselie, peper en zout toe. Brood uitrollen met deegrol en overgieten met gesmolten boter, uitsteken en 8 min laten bakken, de mosselen erover verdelen en bovenop kruidenboter leggen, nog 5 min in de oven zetten en opdienen.
e. Meloen in kerrie-yoghurtsaus

Benodigdheden

1 meloen, 2.5 dl yoghurt, 2 tlps paprikapoeder, 1 etlp sinaasappelsap, 1 etlp fijngehakte muntblaadjes, verse munt.

Werkwijze

Snij de meloen in blokjes, de yoghurt vermengen met sinaasappelsap, paprikapoeder en fijngehakte munt = dipsaus.
f. Appeltoast met camenbert

Benodigdheden

Voor 12 toastjes:
12 toastjes, basilicum, 1 camembert, 1 jonagold, 1 elp olijfolie, 1 klp paprikapoeder

Werkwijze

Snij de appel in 4 en verwijder het klokhuis, snij de appel in schijfjes van 2 mm, snij de camembert in dunne plakjes. Leg op elke toast enkele schijfjes appel + een plakje camembert, versier met een blaadje basilicum en een snuifje paprikapoeder en overgiet met olijfolie, 2.5 min onder de grill plaatsen, de kaas moet licht gesmolten zijn.

Terug naar menu

Kervel-spinaziesoep met quenelles van kip

Benodigdheden

1 ui, 1 aardappel, 2 stukken prei, 150 g spinazie, bakje kervel, 2 l kippenbouillon, 1 enkele kipfilet, 1 eiwit, 1 dl room, 30 g vetstof, peper en zout.

Werkwijze

Pel de ui en snipper fijn, schil en was de aardappel, reinig en was de rest van de groenten en snijd ze fijn. Smelt de vetstof en fruit de ui, de aardappel en de prei en de spinazie. Overgieten met de bouillon en laat 30 min zachtjes koken. Reinig en was de kervel en hou wat over voor de garnituur. Snij de kipfilets in stukjes en leg ze in de diepvries tot ze net niet bevroren zijn, mix kippenwit met het wit van 1 ei, peper en zout. voeg er 1 dl ijskoude room aan toe. Maak ovalen balletjes en pocheer ze in licht gezouten water. Voeg kervel toe aan de soep, breng op smaak en mix. De soep afwerken met quenelles en kervel.

Terug naar menu

Scampi's met witloof en appeltjes

Benodigdheden

Voor 4 personen
Wok, 20 middelgrote scampi's, 3 stronkjes witloof, 1 bosje lente-uitjes, 1 jonagold, stokbrood, het sap van 1 citroen, 1 etlp rietsuiker, 1 klp kristalsuiker, 1 etlp olie, 1 kip marjolein, 1 mespunt cayennepeper, 1 mespunt kaneelpoeder, peper en zout

Werkwijze

Scampi's pellen en op keukenpapier leggen, meng 2 etlps citroensap met rietsuiker, marjolein, cayennepeper en kaneelpoeder, snij het witloof (harde kern verwijderen) in stukjes van 1 cm breed en besprenkel met citroensap, snij de appel in 4, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Snij de lenteuitjes in schuine stukjes, wok verhitten, olie er bij en scampi's 2 min bakken en kruiden met peper. Scampi's uit de wok halen.
Witloof en appel in wok brengen en kristalsuiker overstrooien, 3 min roerbakken. Kruidenmengsel en scampi's opnieuw toevoegen en nog even roerbakken. Voor het opdienen lenteuitjes toevoegen. Opdienen met stokbrood

Terug naar menu

Zalm met pasta en prei

Benodigdheden

Voor 4 personen
3 zalmsteaks, 300 gr groene tagliatelli, 3 preien, 2 dl lichte room, 1 glas droge witte wijn, 1 citroen, 2 klps suiker, 1 klp roze bessen, olijfolie, peper en zout

Werkwijze

Zalmsteaks in de lengte snijden in repen van 2 à 3 cm en besprenkelen met wat citroensap, de prei in reepjes van 5 cm snijden.
Boter smelten in een pan, de reepjes prei toevoegen, wijn, citroensap, 2 klp suiker en peper. Aan de kook brengen en zalmreepjes naast elkaar er bovenop leggen, afdekken en 5 min laten gaar worden op zacht vuur. Tagliatelli koken, afgieten en laten uitlekken. Zalm uit de pan nemen en warm houden, tagliatelli mengen met prei en room. Op bord schikken en versieren met rode bessen.

Terug naar menu

Torentje van chocolademousse

Witte chocolademousse

Benodigdheden

200 g witte chocolade, 2.5 dl slagroom, 2 elps rum, 6 eieren, 2 zakjes vanillesuiker 12 g gelatine cacaopoeder, geroosterde amandelen, dunne bretoense koekjes

Werkwijze

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water, breek de chocolade en voeg er 1 dl slagroom en rum aan toe. Smelt deze chocolade au bain marie. Knijp de gelatine uit en los op in de chocolade, klop de eidooiers met de vanillesuiker tot een crème, voeg chocolade aan toe, klop de eiwitten stijf, klop de room stijf. Eiwitten en room er voorzichtig onder zetten en laten afkoelen.
Chocolademousse

Benodigdheden

4 eieren, 80 gr poedersuiker, 100 gr melkchocolade, 1 klontje vetstof

Werkwijze

Klop de eidooiers met de helft van de suiker. Laat de chocolade en de vetstof smelten in warmwaterbad. Voeg de eidooiers bij de gesmolten chocolade. Klop het eiwit met de rest van de suiker op en meng het onder het mengsel.
Vanillesaus

Benodigdheden

1/4 l melk, 2elp suiker, 1 vanillestokje, 1 pakje vanillesuiker, 1 thlp maizena, 2 eidooiers.

Werkwijze

De melk samen met suiker en vanillestokje laten doorkoken, binden met maizena en afwerken met een eidooier. Het vanillestokje tot voor gebruik er laten inliggen.

Terug naar menu

Smakelijk eten!!

Laatste wijziging: 06/02/2012 - 22:21:45
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 2321 keer bekeken en 2240 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven