KWB Gooik & Strijland Het decor is klaar, nog een laatste keer het script doornemen. Zicht op de citadel van Dinant en de Collegiale kerk van Dinant  

Koken

Derde kookles van het werkjaar (9 december 2016)
Verzorgd door Stefaan Detandt

Gevulde selderstengels/witloofblaadjes

IngrediŽnten

Voor 16 personen
  • 16 selderstengels
  • 250 g gerookt ontbijtspek
  • 300 g roomkaas
  • 100 g notenmix (aperitiefmix)
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 3 EL room
  • 1 KL lookpoeder
  • 3 lente uitjes
  • zwarte peper

Bereidingswijze

sneetjes spek krokant bakken, laten uitlekken op keukenpapier en verkruimelen
lenteuitjes fijn snipperen
noten en veenbessen fijn hakken
roer de roomkaas los met de room en het lookpoeder
schep de lente-ui, gerookte spekkruimels, noten en veenbessen erdoor
kruid met zwarte peper
een 30 tal minuten in de koelkast zetten
snij de selderstengels in 10 cm lange stukken en trek de draden eraf
vul de selderstengels met het kaasmengsel
bewaar tot het serveren in de koelkast

Terug naar menu

Dadels met serranoham

IngrediŽnten

  • 300 g dadels
  • 100 g blauwschimmelkaas
  • 150 g serranoham

Bereidingswijze

oven voorverwarmen op 170°C
dadels ontpitten en elke dadel opvullen met een beetje blauwschimmelkaas
snij de serranoham in reepjes die even breed zijn als de dadels
wikkel de gevulde dadels in de ham
bak de dadels enkele minuten in de oven tot de kaas lichtjes smelt en de ham krokant wordt

Terug naar menu

Gerookte zalm met avocadomousse

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 2 sneetjes gerookte zalm
  • 1/2 avocado
  • 1 EL citroensap
  • 1/4 plantje dille
  • 2 EL mascarpone
  • wit brood
  • pezo
  • aperitiefglaasjes

Bereidingswijze

vruchtvlees van avocado fijn prakken
mengen met citroensap en mascarpone
kruiden met pezo
van sneden wit brood: croutons maken
gerookte zalm in reepjes snijden
croutons verdelen over aperitiefglaasjes
avocadobereiding erover lepelen
leg er de sneetjes gerookte zalm over
afwerken met een plukje dille

Terug naar menu

Salade met appel, scampi en currydressing

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 1 appel
  • 1 bosje veldsla
  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje waterkers
  • 1 bosje kervel
  • 4 lente uitjes
  • 2 selderstengels
  • 16 tijger scampi 's
  • olijfolie
  • kerriepoeder
  • gebakken uitjes
  • dressing 25 cl volle yoghurt
  • 2 EL wittewijnazijn
  • 2,5 EL mangochutney
  • 1,5 EL kerriepoeder

Bereidingswijze

dressing: doe de ingredienten in de blender en mix, zet koel weg

pel de scampi's en besprenkel met olie, kerriepoeder, pezo
schep door elkaar en laat rusten

snij de lente-uitjes en de selderstengels in fijne plakjes

appel eerst in plakjes snijden en dan in lucifers

pluk de bovenste topjes van de koriander en doe samen met de veldsla, waterkers en kervel in een kom
schep de lente-ui, selderplakjes, appelfrietjes en uiringetjes er voorzichtig door

bak de scampi's aan beide zijden krokant op een hoog vuur

verdeel de salade over de borden, druppel er een scheutje olijfolie over en kruid met pezo

schik de scampi's erop samen met een lepel dressing

bestrooi met gebakken uitjes en serveer met de rest van de dressing

Terug naar menu

Juliennesoep

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 2 stengels witte selder
  • bieslook
  • 2 dl lichte room
  • 1 eieredooier
  • 150 g king krab (blik)
  • 1 l visbouillon
  • olijfolie
  • pezo

Bereidingswijze

snij de wortel, preiwit en de selder in filterdunne reepjes van enkele mm
krabvlees laten uitlekken

verhit olijfolie in kookpot en stoof de groentereepjes licht
overgiet met visbouillon en laat 10 min zachtjes koken
eierdooier loskloppen in room
verhit 1 EL olijfolie in een braadpan en verwarm krabvlees op een hoog vuur
neem de soep van het vuur en roer er net voor het opdienen het roommengsel onder
kruiden met pezo

verdeel de soep over de borden en lepel er een beetje krabvlees over
versier elk bord met 2 sprietjes bieslook

Terug naar menu

Struisvogel met stoemp van appel en Flower Sprouts

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 4 struisvogelsteaks
  • saus: boter, 2 sjalotten, 1 takje tijm, 2dl cider, 1.5 dl bruine fond
  • 1 kg bloemaardappelen
  • 4 golden appelen
  • 200 g gerookte spekreepjes
  • 1ui
  • 400 g Flower Sprouts
  • nootmuskaat
  • 150 g Griekse yoghurt
  • boter
  • olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.
Pel de sjalotjes en snipper fijn.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in partjes.
Bak de spekreepjes krokant in een droge koekenpan met
antiaanbaklaag. Laat uitlekken op keukenpapier.
Blancheer de Flower Sprouts beetgaar in licht gezouten water.
Schil de aardappelen, snij in stukken en kook ze gaar.
Bak de appelplakjes in boter goudbruin aan beide zijden.
Haal de appelplakjes uit de pan en stoof in dezelfde pan de Flower Sprouts aan in boter, kruid met peper en zout.
Stamp de aardappelen en breng op smaak met nootmuskaat, Griekse yoghurt peper en zout. Schep de spekjes, Flower Sprouts en de helft van de appels erdoor en hou warm.
Bak de struisvogelsteaks kort aan elke kant goudbruin in boter, kruid met peper en zout. Leg het vlees op een bakplaat en laat nog 10 à 15 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees, verder garen in de oven.
Stoof in dezelfde pan de sjalotsnippers glazig In boter, blus met cider en roer de fond erdoor.
Voeg het takje tijm toe en laat 20 minuten sudderen op een laag vuur, breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stoemp over voorverwarmde borden, schik de appeltjes en struisvogelsteak ernaast en nappeer met de saus.

Terug naar menu

Speculaasmousse met gouden carolus

IngrediŽnten

Voor 8 personen
  • 2 eieren
  • 125 gr speculaas
  • 2 extra speculaasjes voor de afwerking
  • 1/2 L volle room 40 %
  • 100 g suiker
  • 1,5 dl gouden carolus classic
  • 1 EL cacaopoeder

Bereidingswijze

meet de gouden carolus af en breek er de speculaasjes in
laat de speculaasjes weken in het bier en roer zachtjes zodat het
bier helemaal opgenomen kan worden
roer er 1 EL cacaopoeder door, meng goed en laat nog even rusten

speculaasjes die apart gehouden werden: pletten

klop de room op tot yoghurtdikte

scheid de eiwitten en klop ze samen met de suiker op tot sneeuw
voeg de eigelen bij het speculaasmengsel om de mousse steviger te maken

houd een klein beetje opgeklopte room apart voor de afwerking en lepel de
resterende room voorzichtig onder het speculaasmengsel
spatel heel voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder het mengsel zodanig dat je een luchtige speculaasmousse krijgt

schep de mousse in glaasjes en zet nog 1 uur koel weg

werk de glaasjes net voor het serveren af met een toefje opgeklopte room en wat geplette speculaas

Terug naar menu

Succes en smakelijk!

 

Laatste wijziging: 24/12/2016 - 12:11:54
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 494 keer bekeken en 479 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven