KWB Gooik & Strijland  

Koken

Kookles 5 (27 apr 2007) - KWB mannen nodigen uit...

De laatste kookles van het werkjaar. En onze KWB kookmannen kregen ook de echtgenotes op bezoek om aan tafel aan te schuiven. Klik hier voor wat fotootjes.

Kookles verzorgd door Stefaan Detandt

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Hapjes

a. Appeltoast met camenbert

Benodigdheden

Voor 12 toastjes:
12 toastjes, basilicum, 1 camembert, 1 jonagold, 1 elp olijfolie, 1 klp paprikapoeder

Werkwijze

Snij de appel in 4 en verwijder het klokhuis, snij de appel in schijfjes van 2 mm, snij de camembert in dunne plakjes. Leg op elke toast enkele schijfjes appel + een plakje camembert, versier met een blaadje basilicum en een snuifje paprikapoeder en overgiet met olijfolie, 2.5 min onder de grill plaatsen, de kaas moet licht gesmolten zijn.
b. Toastjes met gerookte zalm

Werkwijze

Toastbrood roosteren en in 4 snijden.
Beboter een toastje en leg hierop een plakje gerookte zalm en fijngesnipperde sjalot
c. Witloofsalade met rozijntjes

Benodigdheden

Voor 10 hapjes.
2 stronkjes witloof, citroensap, mayonaise, paprikapoeder, 50 gr rozijntjes

Werkwijze

Verwijder de harde kern van het witloof.
Witloof in julienne snijden en besprenkelen met citroensap.
Mayonaise en rozijntjes erdoor roeren en kruiden met paprikapoeder.
Verdeel de salade in borrelglaasjes
d. Champignons met lookboter

Werkwijze

Steeltje verwijderen.
Opvullen met lookboter.
Even in de oven

Terug naar menu

Avocado - komkommersoep

Benodigdheden

Garnituur:
1 rode ui, 3 etlps witte wijnazijn, 1 klp suiker, zout

Soep:
sjalotten, 2 komkommers, 3 etlps olie, 2l kippenbouillon, 3 grote rijpe avocado's, 6 etlps citroensap, pezo

Werkwijze

Garnituur:

Pel de uien en halveer ze, snijd ze vervolgens in flinterdunne plakjes. Meng de ui, de azijn, de suiker en voeg het zout toe, laat trekken.

Soep:
Pel de sjalotjes en hak ze fijn. Was de komkommers, halveer en ontpit ze en snij ze in plakken. Verhit olie en voeg de sjalotjes toe en stoof ze gedurende enkele minuten. Voeg de komkommer en de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat 15 tot 20 min. zachtjes koken. Schil de avocado's en halveer ze. Verwijder de pit en snij het vruchtvlees fijn. Pureer het in een keukenmachine en schep de avocado's door de soep. Pureer de soep nog eens. Breng de soep tot tegen het kookpunt en roer het citroensap erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de borden en garneer met de opgelegde uiensliertjes.

Terug naar menu

Brunoise van groenten met cocquille St-Jacques

Benodigdheden

tomaat, avocaat, pijpajuin, olie, basilicum, steeltjes van het paddestoelen hapje, 1 bakje paddestoelen, coquille St-Jacques

Werkwijze

Tomaat ontvellen.
avocaat ontvellen.
paddestoelen stoven.
alle groenten in heel fijne brunoise snijden.

Afwerking:
Alle groenten mengen.
Opvullen in ring.
Juist voor opdienen, coquille St-Jacques bakken en op de groenten leggen.

Terug naar menu

Zalmfilet met courgetteroom

Benodigdheden

Voor 4 personen +/- 1 kg rozezalmfilets (diepvries), 1 bolletje kervel, 1 courgette, 1,5 dl lichte room, 1 sjalot, 1 kflpl mosterd, 1,5 dl droge witte wijn, het sap van 1/2 citroen, 2 etlpl boter, peper en zout

Werkwijze

Snij de courgette (vooraf schillen hoeft niet) in dobbelsteentjes (max. 1 cm). Snipper de salot fijn.
Schik de diepgevroren zalmfilets in een ovenschotel, zoveel mogelijk naast elkaar. Besprenkel met het citroensap, kruid met peper en zout en giet er 1/2 dl witte wijn over. Dek af en laat 30 min gaar worden.
Bereid ondertussen de courgetteroom. Smelt 2 eetl. boter in een kookpan en stoof de fijngesnipperde sjalot glazig. Voeg de courgette blokjes en het diepgevroren bolletje kervel toe en giet er nog 1 dl witte wijn bij. Laat 3 min. koken zonder deksel.
Voeg de room en 1 koffielepel mosterd toe. Kruid met peper en zout en laat 1 à 2 min goed koken. Bind lichtjes met instantsausbinder.

Serveer de vis met de courgetteroom en pasta (bv. tagliatelle of farfalle).

Terug naar menu

Parfait van aardbeien en ricotta

Benodigdheden

300 gr aardbeien, 1 etlp aardbeienlikeur, 1 ei, 3 eierdooiers, 1/2 dl water, 100 gr suiker, 125 gr ricotta, 1/4 l slagroom, 150 gr chocolade

Werkwijze

Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes, snijd 4 vruchten in stukjes, giet de aardbeienlikeur erover en laat een uurtje trekken. Pureer de overige aardbeien. Klop 1 heel ei met de 3 dooiers tot een witte schuimige massa. Smelt de suiker met water tot het stroperig is. Giet de stroop beetje bij beetje al kloppend onder het eiermengsel. Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld. Verdeel over 2 schalen. Roer in de ene schaal de aardbeienpuree onder het mengsel en in de tweede schaal de ricotta. Klop de slagroom stijf en spatel deze onder het aardbeienmengsel. Schep op de bodem van zes glazen wat stukjes gemarineerde aardbei. Giet in twee laagjes de parfaitmengsels. Laat 4 u bevriezen. Smelt de chocolade en dip er zes koffielepels in. Leg ze op een bord en laat opstijven in de koelkast. Garneer de parfait met een halve aardbei en presenteer met de chocoladelepeltjes.

Terug naar menu

Smakelijk eten!!

Laatste wijziging: 06/02/2012 - 22:21:47
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 2531 keer bekeken en 2367 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven