kwb gooik & strijland

Koken

Tweede kookles van het werkjaar (19 november 2010)
Verzorgd door Stefaan Detandt

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Gebakken scampi in looksaus

IngrediŽnten

Bereidingswijze

Heel veel boter, met heel veel look en sjalot en peterselie laten smelten en eens laten opkoken.

Terug naar menu

Lepelhapje met gerookte kip

IngrediŽnten

Bereidingswijze

Mengeling van brunoise van gerookte kip, sjalot en appeltjes
Vinaigrette van olie, xeresazijn, mosterd en pezo
Alles goed mengen en op een bedje van rucola serveren.

Vinaigrette: 1 deel azijn en 3 delen olie.

Terug naar menu

Champignons à la Grecque

IngrediŽnten

Voor een 10tal hapjes

Bereidingswijze

  1. Borstel de champignons schoon en snijd het steeltje af.
  2. Verhit de olijfolie, snijd de ui in ringen en fruit ze glazig in de olie. Voeg de champignons toe en laat ze 5 minuten meestoven. Kruid met peper, zout en knoflook-uit-de-knijper.
  3. Voeg citroensap, witte wijn en tomatenmoes toe, zet het deksel op de pan en laat nog 5 minuten stoven.
  4. Bestrooi met de peterselie en laat afkoelen in het kookvocht. Serveer op schaaltjes.

Terug naar menu

Schelpje van mantelschelpnootjes

IngrediŽnten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiding:
Verwijder de dikke nerven van de Chinese kool en snij in reepjes van 1/2 cm.

Plet de korianderbolletjes (dat gaat makkelijk tussen 2 lepels).

Bereiding: (15 min. + 10 min. in de oven)
Bak de spekblokjes in een kookpan gedurende 3 min. op een matig vuur (zonder vetstof). Verwijder eventueel het teveel aan vet dat vrijkomt.

Voeg de Chinese kool, het sjalotje en de champignons toe, zet het vuur wat hoger en laat 5 min. stoven. Roer geregeld om. Kruid met de geplette korianderbolletjes, peper en zout.

Doe er de diepgevroren mantelschelpnoten bij en laat 5 min. verder stoven. De vis hoeft niet volledig gaar te zijn.

Schep het geheel in 4 schelpjes of vuurvaste kommetjes. Strooi er gemalen parmezaan over en plaats 10 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.

Dien onmiddelijk op.

Terug naar menu

Witloofsoep met kaas en gerookte zalm

IngrediŽnten

Voor 4 à 6 personen

Bereidingswijze

Voorbereiding:
Snipper de ui en de teentjes knoflook fijn.
Snipper het bieslook fijn.
Verwijder het onderste, bittere deel van de witloofstronken en snij het witloof in stukken die u met citroensap besprenkelt.
Snij de gerookte zalm in reepjes.
Rasp de kaas zo fijn mogelijk.

Bereiding: Bak de fijngesnipperde ui 1 min. in 2 eetl. olijfolie. Voeg de stukken witloof toe samen met het laurierblad, 1 koffiel. tijm, het klontje rietsuiker, 1 koffiel. dille, het bouillonblokje en 4 dl water. Dek af en laat 10 min. sudderen.

Voeg de fijngeraspte kaas toe en meng goed.

Verwijder het laurierblad en mix de soep fijn. Voeg 2 dl melk toe (of iets meer, volgens smaak) en warm indien nodig nog even zacht op (de soep mag niet meer koken). Kruid met peper en zout.

Verdeel de soep over kommetjes, bestrooi met het fijngesnipperde bieslook, voeg een scheutje room toe en leg enkele reepjes gerookte zalm in de hete soep.

Terug naar menu

Papillot van kip en appeltjes

IngrediŽnten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiding:
Laat diepvriesvlees ontdooien

Schil de appel en snij in blokjes van 1 cm. Besprenkel met eitroensap.

Snij het wit van de prei, en een deel van het groen, in ringen van 0,5 cm.

Schep de appelblokjes, de prei, de champignons en het bieslook dooreen.

Meng witte wijn, room, paprikapoeder, peper en zout.

Bereiding:(10 min. + 35 min. in de oven)
Verdeel de groentemengeling over 4 grote vellen aluminiumfolie.

Schik er de kipfilets bovenop en giet er de mix van room en witte wijn over. Kruid met peper en zout en vouw de papillotten goed dicht.

Plaats 35 à 40 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.

Los het bouillonblokje op in lichtgezouten water en kook er de wilde rijst in gaar (kooktijd: zie verpakking).

Vouw de papillotten open en schik de kip met groentjes en appeltjes op de borden. Serveer met de wilde rijst.

Terug naar menu

Chocolademousse

IngrediŽnten

(Voor 10 personen)

Stap 1

Samen smelten in warmwaterbad (bain mairie). Als alles gesmolten is, laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

Stap 2

Voor 50% opkloppen (koud)

Stap 3

Wit kloppen (koud)

Stap 4

Stevig glad kloppen (koud)

Stap 4
3 onder 1 mengen.
2 onder 3 en 1 mengen.
4 onder 2, 3 en 1 mengen.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!