KWB Gooik & Strijland Cyril staat ons graag te woord.
In een filmpje toont hij de evolutie van een cacao boon in Afrika naar chocolade in Samrée. Lore klopt het eiwit mooi tot schuim. Mise en place met Glenn en Johan.  

Koken

Vijfde kookles van het werkjaar (13 maart 2015)
Verzorgd door Stefan De Tandt

Glaasje krabcocktail met avocado en witloof

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • crabvlees
  • 2 rijpe avocado's
  • 1/2 citroen
  • 2 EL mayonaise
  • 2 kleine stronkjes witloof
  • 1 potje zalmforeleitjes
  • koriander
  • basilicum
  • olijfolie
  • pezo

Bereidingswijze

halveer de avocado's : pit verwijderen en uithollen
vruchtvlees samen met gesnipperde koriander en het sap van een 1/2 citroen mixen
olijfolie toevoegen tot je een gladde puree krijgt
kruiden met pezo

krabvlees mengen met mayonaise

bodem van het glaasje vullen met avocadocreme
daarop krab
afwerken met kleine blaadjes witloof en wat zalmforeleitjes
garneer met blaadje basilicum

Terug naar menu

Minitoast met gerookte eendenborst, brie en vijgen

IngrediŽnten

Voor 8 personen
  • gerookte eendenborst
  • 2 verse vijgen
  • 1 stokbrood
  • 1 EL krenten
  • 1 brie
  • balsamicoazijn
  • rucola
  • olijfolie

Bereidingswijze

oven verwarmen op 180°C
stokbrood in schuine sneetjes snijden
bestrijken met olijfolie
rooster brood 5 min in voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn

brie en vijgen in stukjes snijden
leg op elk broodje wat brie, eendenborst en vijgen

druppel op elke toast wat balsamico
kruiden met peper
wat rucola en krenten overstrooien

Terug naar menu

Fruitspiesje

IngrediŽnten

  • Druiven
  • Kiwi
  • Mandararijntjes
  • Prikkers

Bereidingswijze

Schil de kiwi en snij in blokjes
Pel de mandarijntjes en doe in partjes. Snij de partjes in 2

Steek op elke prikker een stukje mandarijn, kiwi en een druif.

Meer tips en tricks bij Dirk Bellemans.

Terug naar menu

Ring met appelen en zalm

IngrediŽnten

Voor 5 personen
  • 200 gr gerookte zalm
  • 200 gr garnalen
  • 1 ui
  • augurk en/of kappertjes
  • bieslook
  • peterselie
  • kersttomaatjes
  • olijfolie
  • balsamico
  • 0.75 dl yoghurt
  • 0.75 dl room
  • teentje knoflook
  • tabasco
  • 1 EL mosterd
  • appelen
  • pezo
  • keukenring

Bereidingswijze

appel: klokhuis verwijderen en in dunne schijfjes snijden

zalm, ui, bieslook, peterselie, kappertjes, augurk: snipperen
wat bieslookstengels apart houden voor de afwerking

Saus:
yoghurt, room, teentje versnipperde knoflook en mosterd mengen en op smaak brengen met tabasco en pezo.

keukenring
eerst appelschijfje, dan laagje garnalen, appelschijfje, zalmmengsel, appelschijfje, wat garnalen daarop een doorgesneden kersttomaatje en 2 stengels bieslook.

Bord naperen met de saus.

Terug naar menu

Vichyssoise met rivierkreeftjes en paddestoelen

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 12 rivierkreeftjes
  • 4 sneetjes parmaham
  • 250g bruine paddestoelen
  • 3 preiwitten
  • 5 takjes verse tijm
  • 2 sjalotten
  • 2 EL boter
  • 1.5 dl melk
  • 1l groentebouillon (2 blokjes opgelost in 1L heet water)
  • 4 EL olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze

Laat de sint-jakobsnoten opperlakkig ontdooien en dep droog.
Snij de preiwitten in ringen.
Rits de blaadjes van de takjes tijm.
Scheur de paddestoelen in fijne reepjes.
Snij de sjalotten grof.
Verwarm de oven voor op 180 °C.

1. Leg de sneetjes parmaham op een bakplaat met bakpapier en zet 10 min. in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen. Breek in grove stukken.
2. Smelt intussen de boter in een kookpot en stoof de sjalotten enkele min. samen met de tijmblaadjes. Voeg de preiringen toe en laat even stoven. Overgiet met de melk en de bouillon, en laat 25 min. afgedekt sudderen op een matig vuur.
3. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de paddestoelen gaar op een hoog vuur.
4. Het vlees van de rivierkreeftjes grof snijden.
5. Mix de soep fijn. Kruid met zwarte peper en zout en voeg de gebakken paddestoelen toe.

Leg wat vlees van rivierkreeftjes in elk bord soep en versier met de krokante stukjes ham.

Voeg eventueel een lepel lichte room toe aan elk bord om de soep nog wat smeuÔger te maken.

Terug naar menu

Kippenboutjes in tomatenstoofsel met venkel

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 12 kippen boutjes
  • 4 tomaten
  • 1 venkel
  • 1 paprika
  • 25 cl droge witte wijn
  • 1 EL kruidentuiltje
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 blokje kippenbouilion
  • 3 EL boter
  • 1 EL fijngesnipperde peterselie
  • pezo
  • tagliatelli

Bereidingswijze

snij de paprika en venkel in stukjes
pel de tomaten en snij het vruchtvlees in stukjes

verhit boter in een braadpan en kleur de kippenboutjes rondom goudbruin
kruid met pezo
strooi er 1 EL kruidentuiltje over en voeg het blokje kippenbouilion toe samen met 25 cl droge witte wijn. Laat even koken

verwarm boter in een stoofpot en stoof de stukjes venkel, tomaat en paprika gedurende 2 ŗ 3 min

doe het vlees met het braadvocht bij in de pot en laat de bereiding 30 min stoven tot het vlees gaar is

haal de boutjes uit de pan, zet het vuur hoger en laat de saus wat inkoken roer er de tomatenpuree door

kippen boutjes op bord met beentjes (ingerold in zilverpapier) aan de buitenkant giet de saus over de boutjes en bestrooi met peteselie
opdienen met tagliatelli

Terug naar menu

Tiramisu met speculoos

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 250 g mascarpone
  • 250 gr volle platte kaas
  • 1 kop zwarte koffie
  • 3 EL suiker
  • 12 speculooskoekjes
  • cacaopoeder
  • dessertsaus : bvb chocolade of aardbei

Bereidingswijze

koffie laten afkoelen

mascarpone, platte kaas, suiker, 2 EL koffie mengen tot romig beslag

drenk de speculoos in de resterende koffie
plet de geweekte speculoos met een vork fijn en giet het vocht af

in elk dessertglas : bodem dessertsaus, dan mascarponemengsel, laagje speculoos en terug mascaropne
bestrooi met cacaopoeder

dessert in de koelkqst plaatsen

Terug naar menu

Succes en smakelijk!

 

Laatste wijziging: 15/03/2015 - 17:15:56
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 967 keer bekeken en 933 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven