KWB Gooik & Strijland De sixties, dat waren nogal eens tijden. De avond wordt afgesloten met een dansje.  

Koken

Vijfde kookles van het werkjaar (22 maart 2013)
Verzorgd door Stefan Detandt

Lepeltje met gerookte zalm en mango

IngrediŽnten

  • pakje gerookte zalm
  • mango
  • sla
  • haplepeltjes

Bereidingswijze

was de sla en ciseleer
snij de zalm in reepjes
mango schillen en in schijfjes snijden

verdeel de sla over de lepeltjes
schik de zalm hierop en werk af met het mangoschijfje

Terug naar menu

Spekreepjes met pruimen

IngrediŽnten

  • pruimen
  • spekreepjes

Bereidingswijze

rol de pruimen in de spekreepjes
prik de rolletjes vast met cocktailprikkers
oven voorverwarmen op 180°C
leg ze naast elkaar op een bakplaat en bak ze 8 min

Terug naar menu

Forelmousse

IngrediŽnten

  • filets van 2 gerookte forellen
  • 200 gr mascarpone
  • sap van 1 citroen
  • bieslook
  • peper
  • zalmeitjes
  • hapglaasjes

Bereidingswijze

prak met een vork de forelfilets fijn
mengen met mascarpone, citroensap en peper
in glaasjes scheppen en versieren met enkele sprietjes bieslook en zalmeitjes

Terug naar menu

Gekarameliseerde appeltjes met garnalenbisque, spek en sint-jacobsvruchten

IngrediŽnten

  • appels
  • kaneel
  • rietsuiker
  • boter
  • spek
  • garnalenbisque
  • sint-jacobsschelpen
  • dille

Bereidingswijze

appels schillen en in partjes snijden
boter in de pan en partjes erbij
1 TL kaneel en 5 TL rietsuiker
appeltjes bruin bakken

spek bakken

garnalenbisque opwarmen

sint-jacobsvruchten op hevig vuur bakken in boter

appeltjes links dresseren
bisque rechts, daarin 2 spekreepjes en op de bisque 3 sint-jacobsvruchten
sint-jacobsvruchten versieren met dille

Terug naar menu

Venkelsoep met scampi's en dille

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 12 kleine scampi's (diepvries, Kelvin)
  • 2 grote venkelknollen
  • 10 kerstomaatjes
  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1/2 koffiel. kruidentuiltje
  • 1/2 koffiel. paprikapoeder
  • 1/2 koffiel. tijm
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 8 takjes verse dille
  • peper en zout

Bereidingswijze

Snipper de sjalot en het teentje knoflook fijn.
Snipper de ui fijn

Dompel de diepgevroren scampi's 2 min. onder in een kom heet water. Hierdoor kan u ze makkelijk pellen. Snij de gepelde scampi's in de lengte tot 1 cm van de staart middendoor en marineer ze met de fijngesnipperde sjalot en het teentje knoflook, 2 eetl. olijfolie, 1 mespunt cayennepeper en 1/2 koffiel. paprikapoeder.

Halveer de kerstomaatjes.

Snij de venkel in blokjes (verwijder de harde stelen).

Stoof de fijngesnipperde ui in 2 eetl. olijfolie en doe er de venkel-blokjes bij, samen met 1/2 koffiel. tijm, 1/2 koffiel. kruidentuiltje, het blokje groentebouillon en 1 L water (de groenten moeten volledig ondergedompeld zijn). Laat afgedekt 15 min. koken op een zacht vuurtje. Mix de soep (ze mag vrij dik blijven) en kruid met peper en zout.

Roerbak de scampi's (met hun marinade) 4 min. in een pan met antiaanbaklaag.

Serveer de soep in diepe borden Werk af met de gehalveerde kerstomaatjes, de scampi's en enkele takjes dille.

Terug naar menu

Waterzooi

IngrediŽnten

Voor 4 personen

Voor de bouillon

  • kippefilet en kippebout
  • boter
  • pezo
  • 1 preistengel
  • 2 witte seider stengels
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • paar blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • peterseliestengels
Voor de waterzooi
  • 250 gr paddestoelen
  • 1 eierdooier
  • 2 wortelen
  • 2 prei (enkel wit)
  • 2 witte selderstengels
  • 6 aardappelen
  • gehakte peterselie

Bereidingswijze

bouillon
groenten grof snijden en in boter stoven kip
toevoegen en juist onder water zetten
look, laurier, tijm en peterseliestengles toevoegen
laten sudderen tot kip gaar is

waterzooi
aardappelen grof snijden en gaar laten koken
paddestoelen in schijfjes snijden, aanstoven en apart houden
groenten in julienne snijden, prei in ringen, wortelen en selder in balkjes
groenten aanstoven in boter
bouillon zeven en bijvoegen
kip toevoegen
3/4 van de room bijvoegen alles 10 min laten sudderen
1/4 van de room opkloppen met eierdooiers en toevoegen
alles goed roeren
paddestoelen toevoegen
bestrooien met peterselie

Terug naar menu

Fruitige tiramisu

IngrediŽnten

Voor 6 personen
  • 1 appel
  • 1 peer
  • 2 dl bloedsinaasappelsap (versafdeling) - 4 boudoirs
  • 200g magere plattekaas
  • 2 eieren
  • 2 eetl. koffie
  • 1 eetl. rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • enkele druppels amandelessence
  • cacaopoeder

Bereidingswijze

Meng de plattekaas met het eigeel, de koffie, de rietsuiker, de vanillesuiker en de amandelessence en klop luchtig.

Klop het eiwit stijf en meng onder het plattekaasmengsel.

Vul een champagneglas met de appel- en peerstukjes. Giet er bloedsinaasappelsap over tot de fruitstukjes net onder staan.

Steek een boudoir in het glas en lepel er kaasroom over.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!

 

Laatste wijziging: 30/03/2013 - 16:31:59
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 1505 keer bekeken en 1424 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven