kwb gooik & strijland

Koken

Vierde kookles van het werkjaar (6 februari 2015)
Verzorgd door Peter De Beir

Bruchetta's met tomaat

IngrediŽnten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

Meng de grof gehakte tomaten met basilicum en voeg peper en zout
toe. Rooster de brochette en strijk deze in met olijfolie en de knoflook.

Terug naar menu

Cannelloni

IngrediŽnten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

Maak rijkelijke bolognaise saus: Ajuin, wortels en selder fijn snijden. De ajuin glazig aanstoven, vervolgens andere groenten toevoegen samen met de groenten bouillon, thym, oregano en zwarte peper.

Gehakt bakken, eveneens kruiden met peper, zout en thym. Vervolgens toevoegen bij de groenten samen met de tomatenpulp. Scheutje Porto toevoegen en eventueel nog wat runderbouillon.

Bechamelsaus bereiden. Klontje echte boter laten smelten, patisserie bloem toevoegen tot er een vaste massa ontstaat en het mengsel een biscuit geur geeft. Melk stelselmatig toevoegen en mengsel constant met keukenklopper in beweging houden. Kruiden met peper, zout en verse nootmuskaat.

Buisjes opvullen met het gehakt en groenten mengsel.
Oven opwarmen tot 180 °C.
Leg de gevulde buisjes in de ovenschaal, bedek deze met de bechamelsaus en bestrooi met de vers geraspte kaas. Afkruiden met peper en nootmuskaat.

Serveren op warme borden met een slaatje, eventueel aangevuld met dressing.

Terug naar menu

Groen lente soepje

IngrediŽnten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

Spoel de broccoli, snij in roosjes. Maak de lente-uitjes schoon, snij ze fijn. Pel en snipper de knoflook. Spoel de courgette en snij ze in blokjes. Schil de aardappel en snij in blokjes.

Stoof de groenten 5 ŗ 10 minuten aan in een soeppan met een klontje boter. Overgiet met de bouillon. Breng aan de kook en laat 10 ŗ 15 minuten sudderen, tot de groenten zacht zijn. Haal de pan van het vuur.

Giet de room bij de soep en doe er het basilicum bij (hou een paar blaadjes apart voor de afwerking). Mix tot een fluwelige soep. Kruid met peper en zout. Zet nog 5 minuten op het vuur om door te warmen, maar laat niet meer koken.

Afwerking: verdeel de soep over kommetjes en werk af met versgemalen zwarte peper en wat basilicumblaadjes en eventueel ook andere tuinkruiden naar keuze. Vb kervel, bladpeterselie, koreander, ...

Terug naar menu

Kalkoengebraad met groenten en krielaardappeltjes

IngrediŽnten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

Champignons fijn snijden en braden, kruiden met peper & zout. Was de krielaardappeltjes, droog ze af en leg ze in een ovenschaal, voeg olijf olie toe en laat ze garen met een temperatuur van 180 °C gedurende +/- 60 minuten tot ze gaar zijn. Kruiden met thym, zeezout.

Schil de wortelen. Spoel de lente-uien en snij ze in stukken van 5 cm lang. Breng de bouillon aan de kook met de peterselie. Doe er alle groenten in en kook ze in 5 ŗ 8 minuten beetgaar.

Bak het kalkoen gebraad langs beide zijden & kruiden met peper en zout. Eenmaal gekleurd zet je het vuur wacht zachter, voeg de gesneden sjalotten & groenten bouillon toe. Neem het gevolgelte uit de pan en laat het even rusten en bedek met zilver papier.

Voeg aan het vocht in de braadpan room toe samen met wat porto en Cognac en de gebakken champignons en laat het geheel even koken.

Idealiter serveren in een groot diep bord.

Terug naar menu

Mango Lassi

IngrediŽnten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Schil mango en snij in grove stukken.
Haal de buitenste schil van de citronelle en snij de uiteinden af.
Mix de mango met de yoghurt, melk, citronelle en suiker.
Giet in een bord en werk af met vanille ijs.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!