KWB Gooik & Strijland Iedereen luistert geboeid.  

Koken

Kookles 5 - De mannen nodigen uit (12 maart 2010)
Verzorgd door Stefan Detandt en Peter De Beir

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Hapjes

Forelmousse

IngrediŽnten

Voor 16 hapjes
  • 200 gr gerookte forel
  • 1 dl mayonaise
  • 1 dl room (0% vet)
  • kerrie poeder
  • 2 kiwi's
  • pezo

Bereidingswijze

Hak de forel grof en pureer
Voeg de mayonaise en de room toe
Op smaak brengen met kerriepoeder en pezo

Doe wat mousse in een borrelglaasje
Garneer met 2 halve schijfjes kiwi op de rand van het glas

Broccolimousse met Ganda ham

IngrediŽnten

Voor 12 hapjes
  • 6 sneetjes Ganda ham
  • 1 broccoli
  • 6 EL room
  • 2 blokjes groentebouillon opgelost in 1 l water
  • pezo
  • borrelglaasjes
  • houten prikkertjes

Bereidingswijze

De roosjes van de broccoli 10 min laten koken in groentebouillon
Giet de broccoli af en mix met de room en pezo
Lepel de broccoli in de borrelglaasjes
Snij de Gandaham in reepjes en prik 1 of 2 reepjes in accordeonvorm op een prikkertje
Plaats de prikkertjes in de mousse
Tomatenspiesjes met mozzarela

Bereidingswijze

Marineer mozzarellablokjes in basilicumolie, een beetje marjolein en pezo
Steek de blokjes tussen 2 halve kersttomaatjes
Gevulde paddestoel

IngrediŽnten

Voor 20 hapjes
  • 100 gr gemengd gehakt
  • 250 gr grote paddestoelen
  • 3 EL geraspte emmentaler
  • 1 a 2 EL groene pesto
  • pezo

Bereidingswijze

Verwijder de steeltjes van de paddestoelen en snij de steeltjes heel fijn
Meng het gehakt met de fijngesneden steeltjes, de pesto en de emmentaler
Kruiden met pezo

Vul de paddestoelen op met het mengsel en plaats ze op een ovenplaat
Zet ze 10 min in een voorverwarmde oven van 170°C

Terug naar menu

Slaatje met eendenborst en honingvinaigrette

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 200 gr gerookte eendenborstfilet
  • 250 gr gemengde sla
  • 50 gr veldsla
  • gedroogde tomaten
  • 2 appelen
  • 100 gr maiskorrels
  • sap van 1/2 citroen

Voor de vinaigrette

  • 4 EL olijfolie
  • 1 EL balsamicoazijn
  • 1 EL vloeibare honing pezo

Bereidingswijze

Schil de appelen en snij ze in blokjes
Besprenkel met citroensap

Maak de vinaigrette
Meng de sla, veldsla, appelstukjes, mais, gedroogde tomaten en vinaigrette
Verdeeld de reepjes eendenborstfilet over de salade

Terug naar menu

Uiensoep met Jonagold

IngrediŽnten

Voor 4 personen
  • 5 uien
  • 3 appelen (Jonagold)
  • 3 blokjes kippenbouillon voor 1,5 L water
  • boter
  • pezo
  • (kerry)

Bereidingswijze

Ui + 2,5 appelen in grove stukken snijden
Appelen moeten niet geschild worden enkel klokhuis verwijderen
0,5 appel in kleine blokjes snijden

Boter smelten en uien glazig stoven
Voeg de grofgesneden appelen er aan toe
Giet het water er bij en ook de bouillonblokjes
15 minuten laten koken

Bak de blokjes appel met kerry op een matig vuur gedurende 2 ŗ 3 min

Mix de soep en breng op smaak

Serveer de soep en garneer met de blokjes appel

Terug naar menu

Visstoofpotje met geroosterde aardappelen met rozemarijn

Voor 4 personen
Visstoofpotje

IngrediŽnten

  • 600 gr gemengde vis
  • 12 scampi's
  • 150 gr paddestoelen
  • 100 gr spekblokjes
  • 2 wortelen
  • 3 takjes witte selder
  • 1 prei
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 EL gehakte kervel
  • 1 mespunt mosterd
  • 1 blaadje laurier
  • 1 mespunt oregano
  • 1 koffielepel tijm
  • 1 dl droge witte wijn
  • 250 ml slagroom (0 %)
  • boter
  • pezo
  • 2 dl visbouillon
  • peterselie

Bereidingswijze

Wit van prei in ringen snijden
Seldertakjes in blokjes
Wortel in fijne balkjes snijden
Paddestoelen in 4 snijden
Sjalotten fijn snipperen
Knoflook fijn snipperen
Darmkanaal uit scampi's verwijderen
Peterselie fijn malen

Spekbrokjes krokant bakken
Prei, wortelen en selder krokant stoven in boter + pezo
Paddestoelen krokant bakken in olie + pezo
Scampi's apart klaarmaken in olie + pezo

Boter in een pan doen en hierin de sjalot fruiten
Voeg de visbouillon, knoflook, wijn, mosterd, tijm, laurier en een beetje oregano toe
Laat dit voor 2/3 inkoken

Daarna in dit vocht de vis gaarkoken
Gaargekookte vis eruit nemen

Voor het opdienen bij het vocht toevoegen:
room, spekblokjes, groenten en paddestoelen en laten opwarmen

Juist voor opdienen de vis en scampi's in wat visbouillon opwarmen.

Opdienen in diep bord en bestrooien met peterselie

Geroosterde aardappelen met rozemarijn

IngrediŽnten

  • 80 ml olijfolie
  • 750 gr aardappelen (hardkokers bvb Nicola, Charlotte)
  • rozemarijn
  • thym
  • zeezout

Bereidingswijze

Aardappelen in blokjes van 4 cm snijden.

Oven voorverwarmen op 200°C
Giet de olie in een ondiepe ovenschaal
Doe de blokjes aardappel erbij, meng ze goed met de olie en verspreid ze over de schaal (ze mogen elkaar niet raken)
Bestrooi met rozemarijn en thym

Rooster de aardappelen 30 min, draai ze om en bestrooi met zeezout
Zet de schaal opnieuw in de oven en rooster de aardappelen 30 - 40 min tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Terug naar menu

Appeltaart met vanille ijs

IngrediŽnten

Voor 8 personen
  • 1 bladerdeeg
  • 3 appels Jonagold
  • 3 eieren
  • 35 gr maÔszetmeel
  • 3/4 van een kartonnetje alproroom
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • Bloemsuiker voor versiering/afwerking

Bereidingswijze


Klop de eieren samen met de suiker, de vanillesuiker, de room en het maÔszetmeel tot een gladde massa.
Ontrol het deeg en leg hem met bakpapier op een taartvorm.
Vouw de randen 1cm naar binnen en snij het overtollige papier weg.

Doorprik het middenste gedeelte van de taart.
Schik de appels in schijfjes op het deeg en overgiet met het bereide mengsel.
Bestrijk de randen met opgeklopt eigeel.

Bak de taart gedurende 45 min. in een voorverwarmde oven op 180°C.

Geef er een bolletje vanille ijs bij.

Terug naar menu

Smakelijk!

 

Laatste wijziging: 06/02/2012 - 22:21:54
(C) 2005 - 2018 - kwb gooik & strijland
Pagina 1324 keer bekeken en 1272 keer bezocht sinds 24/09/2006.
Naar boven