kwb gooik & strijland

K-Beleving

KWB Kersttocht - 26 December 2005
Tochten van hoop: Een warme kerst in de Marollen.

Kerststal

Verslag

Kerstmis: een tijd waar we vaak het gezelschap van familie en vrienden opzoeken om uitgebreid te feesten, gezellig een kerstmarkt mee te pikken en voldaan terug te blikken op een goed jaar. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Er is echter een groep mensen die niet kunnen genieten van de kerstperiode, die bezig zijn met overleven, waarvoor kerstmis geen synoniem is van warmte en gezelligheid. Mensen op de rand van de maatschappij, uitgesloten, niet begrepen. Daklozen en eenzamen. Zij worden wel eens vergeten.

KWB organiseerde daarom op maandag 26 december een kersttocht: Tocht van Hoop. Onze afdeling was er bij!! Een tocht om aandacht te schenken aan mensen die niet van de kerstperiode kunnen genieten, een moment waar we teruggaan naar de echte betekenis van kerstmis: solidariteit en naastenliefde.

Het decor van de KWB-tocht was niet zomaar de Marollen. Het thema van de tocht werd gelinkt aan de campagne van Welzijnszorg: “Energie”. We gingen er opzoek naar menselijke energie en warmte in deze Brusselse volkswijk.

Een grote ervaring rijker zijn we teruggekeerd. We hebben er niet alleen kunnen zien en oordelen, maar met een groot hart ook handelen: een moment hun leven delen, een stukje onze energie doorgeven, hen een warm hart toedragen, echt onze steun geven, een beetje geluk brengen.

Met een stuk brood en een tas warme choco werd de tocht beŽindigd. Tot slot volgde een hartverwarmend bezinningsmoment met rake getuigenissen van een echte Marollien.

Ter bezinning (slotwoord van de kersttocht)

Kaarsen Kerstmis is een oproep voor iedere Christen om warmte en licht te zijn. Solidair met al wie de energie niet heeft om ten volle te kunnen leven.
Laat deze oproep niet verdwijnen samen met de lichtjes uit de kerstboom. Ons engagement mag niet in een bestofte kartonnen doos belanden. Weg, voor een jaar in de kelder.

Wij willen als Christenen blijvend ommekeer brengen voor mensen wie onrecht gedaan wordt. We willen voor hen een licht zijn. We willen een warmtebron zijn voor iedere mens op onze weg, die aanstekelijk werkt als vuur. Het is deze energie die de wereld bewoonbaar maakt. Het is dat licht dat ons de weg wijst naar God maar ook naar elkaar.

Mensen,
Laat in ons steeds een waakvlam branden zodat de boodschap van kerstmis dag in dag uit weer kan ontvlammen.

Meer weten

Tochten van Hoop

Mensen hun waardigheid teruggeven,
zelf tot ontmoeting komen,
christelijk fundament.

Welzijnszorg

Huishouden kost energie.