kwb gooik & strijland

Koken

Derde kookles van het werkjaar (14 december 2012)
Verzorgd door Stefaan Detandt

Broodje met haring, appel en bieslook

Ingrediënten

Bereidingswijze

roggebrood in rechthoekjes snijden
haring in reepjes snijden
appel in brunoise snijden
bieslook snipperen

broodjes besmeren met mierikswortel
op elk stukje brood 2 sneetjes haring leggen
daartussen de brunoise van appel leggen
besprenkelen met notenolie en bieslook

Terug naar menu

Paddestoelen in bacon

Ingrediënten

Voor 10 personen

Bereidingswijze

oven voorverwarmen op 200°C
elke paddestoel in plakje spek wikkelen
rolletjes vastzetten met prikkertjes
verdelen over bakplaat

15 minuten in voorverwarmde oven

Terug naar menu

Witloofhapje met gerookte zalm

Ingrediënten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

in blaadjes witlof een stukje zalm leggen
olie, citroensap en pezo door elkaar mengen
druppelsgewijs over witlof doen

Terug naar menu

Witloofroomsoep met garnalen

Ingrediënten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

ui en peterselie fijn snipperen
selder en witloof (hard gedeelte verwijderen) in stukken snijden
een beetje garnalen en peterselie

in grote kookpan boter smelten
ui glazig stoven
selder en witloof toevoegen en 10 min zachtjes laten stoven
kippenbouillon toevoegen en laten koken tot groenten groenten gaar zijn
soep mixen
garnalen bijvoegen en nog even doorverwarmen
in een soepterinne de eierdooier loskloppen samen met de room en de peterselie
bij soep gieten en goed mengen
in borden scheppen en afwerken met garnalen en peterselie

Terug naar menu

Kikkerbilletjes champenoise

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

kikkerbilletjes laten ontdooien en afdeppen met keukenpapier
door de bloem wentelen en overtollige bloem afschudden
paddestoelen fijn snijden
sjalot fijnhakken

in pan boter laten goudkleuren
kikkerbilletjes bakken tot ze een goudgele kleur krijgen (niet laten korsten)
uit de pan nemen en warm houden
stoof de sjalot in dezelfde braadpan op een zacht vuur tot hij mals wordt
en alle boter heeft opgenomen

giet een glas schuimwijn in de pan en maak het braadvocht goed los
laten inkoken en dan 1.5 dl room toevoegen
laten indikken en kruiden met pezo
gestoofde paddestoelen toevoegen

Terug naar menu

Tarbotfilets in een paprika-preisausje

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

prei in fijne ringen snijden
paprika in kleine blokjes snijden
peterselie fijnsnipperen

melk aan de kook brengen met 2 dl water, 1/2 blokje visbouillon, tijm, laurier en pezo
leg de vis in een pan naast elkaar
dek de pan af en laat de vis garen (onder het kookpunt)

boter smelten in kookpan
prei en paprika toevoegen
kruiden
blussen met de wijn en afgedekt 5 min laten stoven
toevoegen : mascarpone, citroensap, basilicum en 2 EL kookvocht vis
lichtjes laten inkoken

pasta koken

vis op bord schikken en saus rond lepelen
bestrooi met fijngesnipperde peterselie
pasta bijgeven

Terug naar menu

Gevulde mandarijnen met vanille

Ingrediënten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

snij de hoedjes van de mandarijnen
hol ze uit: haal er het vruchvlees uit met een mesje of lepeltje
doe dit boven een kom en vang het sap op
verwijder de witte velletjes van de partjes en de pitjes

vanillestokje middendoor snijden in de lengte en de pitjes eruit halen
de melk in een pannetje gieten en de vanillestokjes en pitjes toevoegen

vruchtvlees en sap van de mandarijnen in een pannetje doen en suiker toevoegen
15 min laten sudderen en laten afkoelen

melk met vanillestokje aan de kook brengen
puddingpoeder oplossen in 0.5 dl koude melk en al roerend toevoegen aan de kokende melk
blijven roeren en laten indikken
van het vuur nemen en laten afkoelen

vanillestokje uit de pudding halen en het vruchtvlees toevoegen
goed roeren en verder laten alkoelen

mandarijnen opvullen met de pudding en versieren met een streepje chocoladesaus en cocktailkers
1 á 2 u laten opestijven in de koelkast

serveer de mandarijnen met een kommetje chocoladesaus

Terug naar menu

Succes en smakelijk!