kwb gooik & strijland

Foto-album

Bedrijfsbezoek suikerraffinaderij Tienen (20 nov 2015)

Op bezoek in de Suikerraffinaderij van Tienen. Een aan- en afrijden van vrachtwagens en tractoren met suikerbieten Er wordt een staal genomen bij aankomst van de bieten om het suikergehalte te bepalen. De bieten worden gereinigd en gewassen in deze trommel. Na reiniging gaan de bieten in de fabriek waar ze worden versneden (bijna geraspt zoals worteltjes).
De witte massa op de transportband zijn de versneden bieten, op weg naar de 2 immense diffusors. In de diffusors gaan de gesneden bieten tegen een krachtige waterstroom 'zwemmen', waardoor ze geleidelijk aan hun suiker afgeven aan het water. De overschot, de pulp, wordt verder verwerkt tot veevoer. Het suikerwater wordt gezuiverd van ongewenste stoffen door deze te laten klitten met gebluste kalk en koolzuurgas. Hierdoor kunnen de onzuiverheden gemakkelijk gefilterd worden.
Het zuivere suikerwater gaan naar de kookketels om het water te laten verdampen en een soort siroop te bekomen. Verder uitdampen resulteert in kristal vorming van de suiker. Hier worden de harde klontjes gemaakt. Moeilijk te zien. Het is de witte massa op de 'tafel' tussen het uiterst rechtse stuk van de machine en het lange transport stuk links.
Nu de klontjes nog in dozen steken... Retabel in de kerk van Hakendover.
Twee schilderijen van de drie edele maagden die de kerk lieten bouwen.
Zo, de trip zit er op. Het was een aangename dag. Bedankt aan alle geïnteresseerden.

Terug    Toon de foto's >